Krijgen we de primeur met Britse artiesten?

bureau Brandeis
01 mrt 2021

Britse artiesten hebben op dit moment een dubbele uitdaging. Ze hebben natuurlijk te maken met alle coronabeperkingen waardoor optredens niet mogelijk zijn. Tegelijkertijd speelt er nog die andere kwestie: de Brexit. Die maakt het toeren in Europa ná corona ingewikkeld. Gevreesd wordt voor grote en dure administratieve rompslomp vanwege benodigde visa en werkvergunningen. Een extra beperking die de entertainment industrie nu net even niet kan hebben.

De grootste vertegenwoordigers van Britse artiesten, de Incorporated Society of Musicians en The Musicians’ Union, reageerden dan ook verheugd toen de Britse regering recent liet weten dat ze zich voor artiesten zal inspannen. Ze zegde toe met muziekorganisaties samen te gaan werken om werkbare oplossingen te vinden voor de administratieve kwesties in de komende weken met belangrijke EU-lidstaten in gesprek te gaan over werkvergunningen.[1]

Hoe mooi zou het zijn als Britse artiesten hun tour beginnen op Nederlandse bodem. En andersom zou een dergelijke regeling ook perspectieven bieden voor Nederlandse artiesten op optredens op Britse bodem. Ik zou de Nederlandse regering dan ook willen aanmoedigen om zo snel mogelijk met de Britse regering tot een oplossing met zo min mogelijk beperkingen te komen.

Men moet dan wel snel schakelen. Optredens voor de zomer worden nu gepland, zeker nu onze overheid in januari een steunpakket van EUR 300 miljoen heeft toegezegd voor evenementen die vanwege corona alsnog afgezegd moeten worden. En de concurrentie hijgt in onze nek. Duitsland had afgelopen december al eenzelfde fonds van EUR 2,5 miljard beschikbaar gesteld,[2] in Frankrijk heeft de regering een (algemeen) steunpakket voor de culturele sector van ongeveer EUR 5 miljard.[3] De evenementenplannen voor de zomer zijn ook daar in volle gang.

Niet alleen de muziek-, maar ook de schatkistliefhebber kan dan zijn hart ophalen. Nederland en Engeland hebben van oudsher een goede samenwerking op cultureel vlak. Het CBS berekende in 2017 dat het Verenigd Koninkrijk goed is voor ongeveer 20% van de import van alle persoonlijke, culturele en recreatieve diensten.[4] Dat is best veel als je bedenkt dat er 193 landen in de wereld zijn. Als Nederland snel goede afspraken maakt, kan het een aantrekkelijk land blijven voor de Britten. Dat lijkt me een win-win situatie.

Sophie van Everdingen

 

[1] https://www.recordoftheday.com/news-and-press/music-industry-welcomes-government-firm-commitment-to-save-touring-in-europe-following-commons-evidence-session?utm_source=sendinblue&utm_campaign=18_February_2021_-_Full__Trial&utm_medium=email.

[2] https://www1.wdr.de/kultur/kulturnachrichten/finanzministerium-plant-millarden-veranstaltungshilfe-100.html.

[3] https://www.culture.gouv.fr/Aides-demarches/Covid-19-l-impact-des-mesures-sanitaires-sur-le-monde-de-la-culture/Aides-et-soutiens-aux-professionnels-de-la-culture-secteur-par-secteur.

[4] Dit is berekend over de eerste drie kwartalen van 2016. Bron: het CBS, Internationaliseringsmonitor 2017-I Verenigd Koninkrijk: https://www.cbs.nl/-/media/_pdf/2017/09/internationaliseringsmonitor.pdf.

Naar
boven