Van Zomeren is te bescheiden

bureau Brandeis
01 mei 2023

Voor mensen die weinig juristen tegengekomen of andere nerds, hier een klein inkijkje. Ik ben dol op jaarverslagen en onderzoeksrapporten. Ik zoek dan altijd wat er niet staat. Wat lezen wij tussen de regels door. Himmelhoch jauchzend en dan bijna failliet? Of wordt er vrolijk aan greenwashing gedaan maar stellen de inspanningen op duurzaamheidsgebied eigenlijk geen klont voor? Krijgt de CEO niet een te hoog salaris of geniet die overdreven bonussen? Nou, dat dus. Dat vind ik bijna net zo leuk als legpuzzels leggen van meer dan 3000 stukjes. Wist u dat er een legpuzzel aanstaande is van Jumbo van ruim 32.000 stukjes? Ik ben nu al blij.

Zo werd via Boekblad mijn oog getrokken naar het jaarverslag van CB. De titel beloofde niet veel goeds: “CB boekte in 2022 minder omzet en lager bedrijfsresultaat”. Ik dacht onmiddellijk wat zou Hans Willem Cortenraad (voormalig CEO CB) vinden als hij dit leest. Is hij dan ongelukkig omdat het met zijn bedrijf wat minder gaat of denkt hij zie je wel, als ik er niet meer bij ben gaat alles mis?

Ik heb dat gehad toen een liefdesrelatie van mij eindigde, laat ik haar Tamar noemen (echte naam bij de redactie bekend). Een vriend van mij vertelde dat hij Tamar na onze breuk was tegengekomen en dat ze er erg slecht uitzag, ik werd onmiddellijk overspoeld door medelijden en was stiekem ook wel een beetje blij, tja zonder mij ziet de wereld er een stuk rottiger uit (u zult er verbaasd van zijn hoeveel waarde ik in een relatie kan toevoegen). Een week later sprak ik een ander die vertelde dat hij Tamar was tegengekomen en dat het erg goed met haar ging, ze was vrolijk en zag er goed uit. Ik was blij voor haar, maar dacht ook, gvd zonder mij een beetje lol hebben?

Geattendeerd door Boekblad ben ik het jaarverslag gaan doornemen en ik denk dat CB veel en veel te bescheiden is over haar prestaties. Ja, inderdaad de omzet en het bedrijfsresultaat zijn minder dan het jaar daarvoor. Maar als ik even verder speur dan zie ik dat CB flink investeert in duurzaamheid, in de omschakeling van flex naar vast en in nieuwe software. Met name Artificial Intelligence moet het gaan worden bij CB, zowel waar het gaat om de financiële huishouding, als bij het magazijn als bij de sorteerfuncties. Er is een nieuw magazijn gebouwd. Online verkoop van boeken loopt terug en er zijn in 2022 nog lockdowns geweest, waardoor er nauwelijks boeken werden verkocht, dus ook niet gedistribueerd. En als klap op de vuurpijl was daar nog een aflopend contract met VWS waar het ging om de distributie van beschermingsmiddelen. Veel zaken dus Covid gerelateerd en dat lijkt me de spreekwoordelijke “Act of God”. Er is grondig geïnvesteerd en dat kost nu eenmaal geld. En dat er wat omzet is weggevloeid is volstrekt verklaarbaar.

Het enige waarvan ik denk dat CB het beter zou kunnen doen, is zorgen dat de software minder foutgevoelig wordt (wat CB overigens volmondig erkent). Maar ik zou, als ik in de directie van CB zat, apetrots zijn op dit resultaat en het veel meer van de daken schreeuwen dan men nu doet. Mevrouw van Zomeren (c.s.), u bent te bescheiden.

Hans Bousie

Naar
boven