Supermarkten verkopen meer boeken

bureau Brandeis
15 feb 2021

De ergernis spuit eruit bij de boekverkopers, nu ketens als Jumbo en Lidl nog wel gewoon boeken verkopen en daar soms ook extra op inzetten. Voor de hand ligt waarom, de boekwinkels zijn noodgedwongen gesloten (het loket is natuurlijk niet meer dan een doekje voor het bloeden) en de supermarkten mogen gewoon open zijn. Al eerder zagen we de baas van Blokker zijn woede ventileren omdat de supermarkten allerlei non-food artikelen in de actie gooiden, in dat geval ging het om handdoeken. Ook bij Blokker was de woede ingegeven door het noodgedwongen gesloten zijn.

Het voelt natuurlijk als lijkenpikkerij. In 2020 haalden de grootgrutters maar liefst 11% meer omzet dan in 2019. Daar zijn ze dolblij met Corona, bij de supermarkten kan het niet op, het geld klotst dan ook tegen de plinten. Hetzelfde geld voor online winkels, ook Bol.com doet het fantastisch, online verkopen (ook van boeken) schieten de lucht in. En ondertussen zitten vele winkeliers die niet in essentiƫle goederen, zoals bier, handelen, met de handen in het haar thuis. Noodgedwongen gesloten.

En het is bepaald niet zo dat het bij de boekwinkel al een vetpot was natuurlijk. Boekwinkels verkopen hun niet essentiƫle goederen met minimale marges en houden doorgaans net aan het hoofd boven water. En dan dit.

Maar ik zou zeggen treur niet, zit niet bij de pakken neer, maar sla terug. Waarom niet alle boekwinkels binnen een week omgebouwd tot supermarkt. Al draai je maar quitte, dat is altijd beter dan het verlies dat je nu draait. En je gaat vast meer doen dan quitte draaien, je hebt immers die buurtfunctie en geheid dat je vaste klanten er een moord voor zullen doen om juist bij jou hun boodschappen te doen.
Maak het jezelf niet te moeilijk, ga dan niet meteen verse vleeswaren verkopen. Dan moet je mega veel investeren in koelingen en zo, niet doen. Doe aan cherry picking. Pak die goederen er uit die makkelijk verhandelbaar zijn en een grote marge opleveren en opeens staat je winkel weer vol. En als je het net zo handig aanpakt als Albert Heijn dan zul je zien dat je serieus geld gaat verdienen.

En de beauty is, dat je dan tegelijkertijd boeken mag verkopen. Je deed dat immers altijd al, net zoals andere supermarkten? Je hebt alleen een iets groter aanbod. Dus boekverkopers in Nederland, sla maar in die chocoladerepen en die houdbare melk. Zet in grote letters supermarkt op de ramen en gooi open die deuren, verkoop die enkele chocoladereep en pallets met boeken. Boekverkopers are here to stay!

Hans Bousie

Naar
boven