Peter Gillis

bureau Brandeis
13 nov 2023

Massa is Kassa, zo heet het programma waar Peter Gillis berucht is geworden bij een groot publiek. En voor mij is het programma een guilty pleasure. Voor wie het nog nooit heeft gezien, Gillis is een enorme bullebak die iedereen om zich heen (waaronder zijn zoon en zijn vriendin) aan het werk zet. Ik heb enorm gelachen om een aflevering waarin zijn zoon de oprit van het huis van senior aan het versieren was met kerstverlichting en pa op een gegeven moment naar buiten kwam om uit te leggen dat junior alles fout deed. Waarop de jongen braaf alles weer opnieuw ging doen.

Binnen ging het feestje nog even door. Nicolleke (zo noemde Peter G zijn toenmalige vriendin) versierde de kerstboom, Gillis zat aan de eettafel (letterlijk want hij vrat het ene na het andere door Nicol opgewarmde saucijzenbroodje op) en keek toe. Zij vroeg op enig moment of hij niet even kon helpen, dat vond Peter onzin, immers met z’n tweeën aan zo’n kerstboom was niet efficiënt, veel beter als hij bleef zitten om aanwijzingen te geven. De man is zo’n botte aap, dat het komisch wordt. Je denkt haast dat het niet waar kan zijn, dat het geënsceneerd is, maar het schijnt toch echt een redelijk natuurgetrouw beeld te geven (hoorde ik dan weer van een insider) van hoe de man is en opereert.

Op enig moment heeft Nicol er genoeg van en ze maakt het uit met Gillis en vervolgens besluit ze een boek te schrijven over de periode waarin zij een relatie hebben gehad. Maar daar is Gillis niet blij mee en hij start een kort geding tegen zijn ex waarin hij vordert dat hij het boek eerst moet kunnen lezen voordat het wordt gepubliceerd. Pikant detail is dat vlak voordat het stel uit elkaar gaat ze een overeenkomst met elkaar hebben gesloten waarin is bepaald dat ze zich niet negatief over elkaar mogen uitlaten. Nicol Kremers heeft inmiddels aangifte gedaan van tien gevallen van mishandeling door bullebak Gillis. En wil dus nu ook een boekje opendoen op papier.

Gillis wil dus inzage (en dan een mogelijk verbod als er iets in staat wat hem niet bevalt). Wat zijn de kansen van Gillis? Die zijn, als de feiten die ik hierboven schets kloppen (allemaal hearsay natuurlijk), klein. Een voorafgaand verbod op publicatie komt in Nederland nagenoeg niet voor, slechts in zeer uitzonderlijke gevallen.  En die overeenkomst dan waarin ze zich niet negatief over elkaar mogen uitlaten, verandert die nog iets? Nee, ik zou denken van niet. Immers of er over een schreef gegaan wordt door Nicol kan pas worden beoordeeld als het boek is verschenen. En ja, dan kan het natuurlijk zijn dat een rechter vindt dat ze te ver is gegaan, maar vooraf een boek verbieden of de variant erop inzage geven? Ik denk niet dat dat gaat gebeuren. De uitspraak is 30 november.

Naar
boven