Ritueel slachten

bureau Brandeis
17 apr 2011

Wat een weelde aan berichtgeving de laatste tijd, hoe hypocriet kan nieuws zijn?

Het begon met Fukushima. Doordat er in Japan een aardbeving plaats vond, besloot Duitsland (zeer kwetsbaar voor tsunami’s, met name in Beieren) haar kerncentrales te sluiten. In Duitsland is kernenergie nog steeds een zeer heikel thema en er staan weer verkiezingen voor de deur vandaar.

Vervolgens werden wij naar de Ridderhof in  Alphen aan de Rijn getrokken. Uit het feit dat een enkele gek besluit er met een geweer op uit te trekken en zich uiteindelijk bij de kassa’s van Albert Heijn van kant te maken, O heroïsch levenseinde, trekken wij Nederlanders (ik ben toch zo trots op dit volk) de conclusie dat het “de laatste tijd steeds erger wordt”.

We zijn nog niet van de schrik bekomen of we belanden in Baflo. Op Telegraaf.nl, ik lieg het niet, uren lang abusievelijk aangeduid als Beflo. Burgemeester Peter Rehwinkel weet met een grafstem te melden dat er een dode is gevonden in een huis, maar dat onze aandacht met name moet uitgaan naar een politieagent die ook om het leven is gekomen, aldus een rangorde aanbrengend in leed. Erg fijn geformuleerd voor de nabestaanden van de vrouw.

Maar een hoogtepunt vond ik de afgelopen week de discussie over ritueel slachten. U heeft het vast gevolgd. Marianne Thieme, van de Partij voor de Dieren (voor iedereen die de afgelopen jaren een beetje is weggedoezeld, ja we hebben tegenwoordig een heuse partij voor de Dieren in de Kamer), heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee ritueel slachten moest worden verboden. En verdomd, Marianne kreeg de Kamer mee.

Officieel gaat het er natuurlijk om dat ritueel slachten zielig zou zijn voor dieren. Het frappante is natuurlijk dat degenen die hier over stemmen helemaal geen verstand van het onderwerp hebben, dat komt wel vaker voor. De verdoving die wordt voorgestaan is niet het spuitje dat u en ik bij de dokter krijgen als we gehecht worden. Nee, het gaat hier om de pin recht in de hersenen (zal inderdaad wel verdoven, maar zo humaan vind ik het nog niet klinken).

In NRC van dit weekend wordt een Joodse rituele slachter aan het woord gelaten, die aangeeft dat hij tien jaar voor dit vak heeft geleerd. Volgens hem sterven dieren bij ritueel slachten binnen enkele seconden na het doorsnijden van de halsslagader, dat klinkt eigenlijk best wel humaan.

Kijk, dat mevrouw Thieme serieus begaan is met het lot van dieren wil ik wel geloven, maar ik heb zo mijn twijfels bij de mensen die met haar meestemmen. Bij ritueel slachten denken we natuurlijk allemaal aan enge moslims. Die doen maar met hun hoofddoekjes en het zijn ook nog dierenbeulen. Dat koppelt natuurlijk lekker: dierenleed aan gemene moslims. Alleen was men vergeten dat ook joden ritueel slachten en kom in Nederland niet aan Joden. Joden zijn en bloc net zo geweldig goed als moslims geweldig fout zijn.

En dus kregen we per ongeluk opeens een discussie over vrijheid van Godsdienst. Wat zal de PVV het moeilijk hebben gehad. Immers moslims kun je ritueel slachten verbieden, die hebben immers geen godsdienst maar een ideologie. Maar Joden hebben wel een godsdienst. Dat werd even wikken en wegen . Maar uiteindelijk heeft de partij-discipline gezegevierd, voortaan zijn Joden nog steeds geweldig, maar staan ze in rang net onder dieren. Ik denk dat ik een partij voor de Joden en de moslims begin. Stemt u op me?

Naar
boven