Ticketmaster

bureau Brandeis
21 sep 2018

Gaat lekker met Ticketmaster. We zijn allemaal nog niet bekomen van het datalek in juli, waarvoor de organisatie een boete boven het hoofd hangt die tot 20 miljoen kan oplopen of er rolt weer een nieuw bericht van de persen. Ticketmaster verdient aan secondary ticketing.
Voor de nieuwkomers in dit wereldje even snel bijpraten. Sinds jaar en dag maken promotors, festivals en bezoekers zich druk om het fenomeen dat opkopers, al dan niet via zogenaamde bots, in bulk kaarten kopen voor concerten en die dan met enorme winsten weer wegzetten. Dat leidt tot soms bizar hoge prijzen. Er zijn mensen die zeggen, tja dat is marktwerking, we piepen ook niet over het feit dat de goudprijs hoog is. Maar met name Ticketmaster was tot nu toe juist een van de partijen die fel van leer trok tegen secondary ticketing.

Een maand geleden haalde Ticketmaster nog haar site Seatwave uit de lucht, omdat daar extreme prijzen werden gevraagd voor tickets. Maar zij deed dat niet uit zichzelf, daar was eerst een storm van kritiek voor nodig. Nu blijkt uit onderzoek van de Canadese omroep CBC dat Ticketmaster niet alleen goed verdient aan een door haar gelanceerd computerprogramma voor professionele doorverkopers `Trade Desk`, maar dat zij zelfs actief doorverkopers werft. En dat terwijl Ticketmaster naar buiten toe altijd verkondigd heeft dat professioneel doorverkopen verboden moest worden. Natuurlijk steevast met een beroep op het belang van de zielige concertbezoekers. Dat bekt natuurlijk lekker, wij klimmen op de barricaden voor onze bezoekers.

Kent u het woord hypocrisie? Dat lijkt me hier één op één van toepassing. Het gaat er bij Ticketmaster dus niet om dat zij tegen professionele doorverkopers is omdat dat zielig is voor de consument, maar omdat zij er zelf onvoldoende aan verdient. En dus heeft Ticketmaster haar organisatie zo ingericht dat zij nu ook (grof) kan verdienen aan professionele doorverkopers.

Gelukkig ligt de redding van de reputatie van Ticketmaster tegenwoordig voor de hand. Het bestuur hoeft slechts vol te houden dat het hier om fake news gaat. Gewoon stug blijven ontkennen dat dit gebeurd is. Al komen er bewijzen doordat er uittreksels uit de KvK worden overgelegd waaruit blijkt dat Ticketmaster inderdaad de eigenaar is van Trade Desk. Al zijn er nu camerabeelden waarin medewerkers van Ticketmaster worden gefilmd bij het werven van professionele doorverkopers, gewoon blijven ontkennen. Dan waait alles van zelf over.

Hans Bousie

Gerelateerde artikelen
Naar
boven