België!

Hans Bousie
30 aug 2021

Frank de Grave werd minister van Defensie in 1998 en gaf de verplichte persconferentie. Blijkbaar was hij niet erg onder de indruk van het niveau van de vragen, want hij zat er wat verveeld bij. Maar bij de volgende vraag veerde hij op: “wat is het eerste wat u gaat doen als minister?”. Hij antwoordde ad rem: “België veroveren”. Homerisch gelach viel hem ten deel. En ik werd weer bevestigd in mijn vooroordeel dat je met VVD’ers niet over politiek moet praten, maar dat je wel met ze kan lachen.

Hier moest ik aan denken toen ik las dat boek.be failliet was. Voor wie het even kwijt is. In 1929 werd de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB) opgericht, de Vlaamse tegenhanger van de Nederlandsche Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels (NVBBB, liefkozend De Vereniging met de Lange naam genoemd. En die eerbiedwaardige Vlaamse vereniging verenigde niet alleen boekverkopers, maar ook uitgevers en drukkers.

Nederland wordt in de wereld alom geroemd om het organisatieniveau van het boekenvak. Niet alleen kent Nederland een uniek distributiesysteem vormgegeven door CB, maar ook kent het vele belangenverenigingen, die elkaar soms wel het kot uitvechten, maar toch over het algemeen als het eropaan komt de rijen sluiten. Ik noem een CPNB, een KVB, KBb en de voormalige KUB, nu Mediafederatie. Dit boekenbastion zorgt ook aantoonbaar voor een gunstig boekenklimaat in Nederland, getuige de vaste boekenprijs en het verlaagd Btw-tarief. Binnen bijvoorbeeld de entertainmentbranche wordt met jaloezie gekeken naar hoe het boekenvak haar zaakjes op orde heeft.

En dan nu is de Vlaamse pendant boek.be (die nauwelijks meer inkomsten had en bijvoorbeeld geen subsidies kreeg) failliet, de curatoren studeren nu op hoe nu verder?

Toch zou een oplossing weleens voor de hand kunnen liggen. Want waarom zouden we niet het Vlaamse boekenvak onderbrengen bij onze Nederlandse boekenorganisaties? De taal is gelijk, voor veel uitgevers is Vlaanderen een belangrijk verspreidingsgebied en de belangen lopen dientengevolge ook more or less parallel. Het wordt natuurlijk even slikken voor onze Vlaamse broeders en zusters om dan bij die vermaledijde dikke nekken te worden ingedeeld, maar ja, nood breekt wet.

Als nu CPNB eens dit stokje oppakt. Begin met een naamsverandering, niet meer het Nederlandse boek, maar het Nederlandstalig boek propaganderen en schuif de restanten van boek.be naar binnen, deel de kroonjuwelen met de KVB en ga over tot de orde van de dag.

Een waarschuwing: ga niet aansturen op een gezamenlijke aanpak van de vaste boekenprijs, dat is lang geleden al verboden door de Europese Commissie, maar voor het overige liggen de synergievoordelen voor het oprapen.

Hans Bousie

Naar
boven