Boekenstraat

bureau Brandeis
22 aug 2017

In Ho Chi Minh stad is men dit jaar gestart met een straat vol boekwinkels (144 meter lang). U heeft het bericht wellicht over het hoofd gezien, maar bij mij sloeg mijn fantasie op hol.

Eerst even iets over de achtergrond. De ouderen onder u kennen Ho Chi Minh stad als Saigon, voorheen vooral bekend om haar prostitutie, bedoeld om Amerikaanse soldaten met verlof te faciliteren. En voor die tijd heette het Prey Nokor, dat zoveel betekent als koninkrijk in het bos. En inderdaad Ho Chi Minh stad ligt in een heel bosrijke omgeving, ideaal om dé belangrijkste grondstof voor boeken aan te leveren.

Welnu Ho Chi Minh stad is inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste stad van Vietnam, ook al is Hanoi de hoofdstad, met maar liefst 7,5 Miljoen inwoners. En daar is dus bedacht om een straat vol boeken te maken. Boekhandel na boekhandel vormen een aaneengesloten keten midden in het oude centrum van de stad en de boekenstraat is een succes. Binnen een half jaar hadden de deelnemende uitgevers (ja, u leest het goed, een initiatief van uitgevers) hun investering terug verdiend, en inmiddels is er ook bijvoorbeeld in Hanoi een boekenstraat. En dan te bedenken dat Vietnam een land is waar weinig gelezen wordt.

Mij klinkt zo’n straat als de ultieme bestemming. Stel je toch eens voor dat er zo’n straat bij mij in de buurt zou zijn. Wat zou daar voor nodig zijn? Allereerst moet je een behoorlijk grote stad hebben zou ik denken, met een mooi oud centrum (het oog wil ook wat). Dan kom  je dus al gauw uit in Amsterdam, Utrecht, Leiden of Haarlem. Den Haag, oerlelijk, en Rotterdam, een prachtstad maar niet echt cosy, zouden voor mij afvallen.  En natuurlijk zijn er prachtige andere steden in Nederland, maar die liggen denk ik te decentraal. De Randstad kent nu eenmaal het grootste verzorgingsgebied.

Dan zouden het wat mij betreft allemaal zogenaamde destination stores moeten zijn. Een Bruna of Ako biedt in een dergelijk initiatief geen toegevoegde waarde, laat die maar lekker op de stations of Schiphol verkopen. Nee het moeten winkels zijn waar je voor om zou lopen. Winkels als De Vries (Haarlem), een heel breed assortiment in een heerlijke winkel met kruip door sluip door hoekjes en gaatjes waar je ongestoord kunt rond dwalen. Prominent in de straat aanwezig Waanders in de Broeren (Zwolle) om je ogen uit te kijken en er pal naast De Eerste Bergensche boekhandel, waar de website hapert als je scrolt, maar die wordt gedreven door de onvolprezen allesweter Thomas Swinkels (die heb ik een toerist in perfect Duits een boek horen aanprijzen) en Karien Hilbers.

We lopen wat verder en stuiten op wat door The Guardian de mooiste boekwinkel ter wereld wordt genoemd, Dominicanen in Maastricht, hier durf je alleen met de pet in de hand naar binnen. En daar weer naast Bek Boeken uit Veghel (daar moet je echt een keer voor omrijden, wat een prachtige inrichting, ik wilde dat mijn huis er zou uit zag).

Stelt u zich eens voor dat er een straat in Nederland zou zijn waar al dit moois bij elkaar zit, zou het dan niet storm lopen? Zouden niet alle boekengekken er naar toe moeten. Zou je daar geen boekengekken kunnen kweken. Ik zou er naar toe gaan om te kijken, te kopen, te genieten van erudiete boekverkopers en om er gelijkgestemde zielen te ontmoeten.

Zullen we het maar gewoon in gang zetten? Ik zeg doen. We zoeken een plek in een oud centrum, niet helemaal centraal (in verband met de hoge huren) maar nog net in de loop. Daar waar al een boekwinkel zit bij voorkeur of misschien wel twee. Een beetje een krap straatje zodat je makkelijk van de een naar de andere kant kan lopen met wie weet wel een pleintje er bij (we moeten immers Dominicanen en Waanders in de Broeren kwijt) en I kid you not het wordt een doorslaand succes.

 

Hans Bousie

Gerelateerde artikelen
Naar
boven