Ze komen!
Al maanden worden we bestookt met berichten over Amazon, Kobo, Google en Barnes & Nobles. En allemaal zijn het boodschappen in de categorie, o jee, ze komen er aan. Als je maar vaak genoeg de boodschap herhaalt dat “ze” er aan komen, gaan mensen dat vanzelf als een probleem beschouwen.
Waren het ooit de Russen, nu zijn het de Amerikanen die ons meer angst inboezemen dan islamieten en luie schoften uit MOE-landen. Meer, omdat we de Amerikanen nog niet kennen. Aan Islamieten en MOE-ers zijn we al een beetje gewend geraakt, als het er maar niet te veel worden. Maar met name Amazon kennen we alleen uit de media en omdat we er allemaal wel eens boek besteld hebben voordat we Bol kenden en ons verbaasden over het gebruikersgemak op de site.
Maar wat gebeurt er eigenlijk als Amazon naar Nederland komt? In de eerste plaats is het “komen” een verkeerde voorstelling van zaken, immers Amazon is er al jaren, een van de bijzondere geneugten van het Internet is dat zij zich van landsgrenzen niet zo veel aantrekt. Bedoeld wordt waarschijnlijk dat Amazon zich op Nederland gaat richten. Is dat slecht? Afgezien van het feit dat Amazon uit het buitenland komt en iedereen weet dat buitenlanders niet te vertrouwen zijn, denk ik van niet.
Laat ik eens beginnen met de lezer en de schrijver. Voor hen is een extra aanbieder op een markt waar de prijs door alle aanbieders tot nu toe kunstmatig hoog wordt gehouden, een zegen. Meer keus is prettig. Voor de uitgevers is een extra afzetkanaal natuurlijk ook heerlijk. Hoe meer hoe beter, en Amazon zal dan ook snel net zo worden geassimileerd, als ooit het “branchevreemde” V&D. Een uitgever zal met een extra afzetkanaal minder makkelijk onder druk kunnen worden gezet door de boekengrutters uit Zaandam bijvoorbeeld.
En wat betekent het voor de boekhandel? Voor de boekhandel is het de grootste zegen. Immers als de boekhandel haar zaakjes goed voor elkaar heeft zal zij moeiteloos een extra concurrent inpassen in het landschap. Heeft zij haar zaakjes niet op orde en blijkt er dus inderdaad ruimte voor een nieuwe aanbieder, dan kunnen de andere boekhandels iets leren van haar bedrijfsvoering. En mocht Amazon in een dusdanig grote behoefte voorzien dat het andere boekhandels de kop gaat kosten, dan kan men in ieder geval aan de slag bij Amazon. Wannneer die zich richt op de Nederlandse markt immers zal het bedrijf op zoek moeten naar mensen met verstand van het Nederlandse boek en die specialisten die zijn er ruimschoots in de boekwinkel.
Zodat ik u tot slot wil oproepen tot een nieuwe attitude. Loopt u naar een spiegel, kijk u zelf diep in de ogen en roep “Amazon komt, jihah!” Het zal eerst even onwennig zijn, maar oefen maar een paar keer en u zult zien. De rug wordt gerecht, de schouders naar achter, tieten naar voren en een frisse blik in de ogen. Verheugt u zich op de komst van Amazon, zoals mijn vrouw zich verheugt op de komst van Sinterklaas.