Uitbetaling Gemist

bureau Brandeis
13 jan 2011

Sommige mensen zijn hooked on TV. Een vriend van mij kun je niet blijer maken. Lekker thuis televisie kijken, bij voorkeur afgewisseld met veel slapen.

Heel vroeger kwam hij zijn bed helemaal niet uit. Nou ja, alleen voor een Ritter Sport yoghurt of een bakje Caramel Cone Explosion. Voor het zappen hoefde het in ieder geval niet. Hij zapte wel maar dan alleen met een oude skistok, een soort afstandsbediening avant la lettre. Helemaal in zijn nopjes. Speciaal voor hem hadden we ooit de volgende wijsheid. “Te” is nooit goed behalve te-vreden, te-huis, te-levisie en te-ke (spreek uit: tukke).

Maar goed, voor sommige dingen hoef je tegenwoordig – met al die nieuwerwetsigheden – je huis niet meer uit. En warempel, voor televisie kijken hoef je juist je huis niet meer in. Want de televisie zit gewoon in je broekzak. En de populariteit van televisie op je mobiele gaat in een turbotempo. In 2009 werden op mobieltjes via Uitzending Gemist 2,7 miljoen programma’s bekeken en in 2010 al 18 miljoen.

En dan heb je ook nog rtlgemist.nl. Daar is nu gedoe over. Een handige student, ene Dennis Lexis, heeft namelijk een iPhone-app ontwikkeld, waarmee je gratis via je mobiele RTL-programma’s kunt bekijken: Althans je moet natuurlijk wel even eenmalig aan Dennis aftikken (1,59) maar daarna gelukkig niet meer aan RTL.

Tsja, en RTL had eigenlijk voor haar populaire filmpjes toch graag tussen de 0.40 en 1,50 willen vangen. Kortom, RTL is er boos over. Voor het bekijken van al die dure programma’s op mobieltjes missen ze zo iedere betaling.

RTL schijnt het een inbreuk op auteursrechten te vinden. Dat is echter zeer de vraag. Het enige wat je doet is de stream opvragen direct vanaf de bron – de server van RTL – en dat zelf bekijken. Daar doe je weinig auteursrechtelijk fouts mee.

RTL noemt het dan ook liever “oneigenlijk gebruik”, oftewel onrechtmatige daad in plaats van auteursrechtinbreuk. Op die grond is de kans namelijk groter dat Dennis kan worden aangepakt. En inderdaad, ook al is er geen sprake van inbreuk op auteursrechten, het faciliteren van het omzeilen van de betaalde dienst van RTL kan wel degelijk onrechtmatig zijn.

Dennis gaat het afleggen. Maar hij krijgt later vast een mooie baan. Bij RTL of zo.

Naar
boven