Tablet

Hans Bousie
24 okt 2011

Tablets en ereaders worden nu op de markt gebracht door retailers. De Kindle van Amazon, de iPad van Apple, de Vox van Kobo en de Nook van Barnes & Nobles om er maar eens een paar te noemen. Het lijkt belangrijk voor grote retailers om een eigen device op de markt te brengen, daarmee kun je de klant immers opsluiten. Het meest treffende voorbeeld daarvan is natuurlijk de iPad. Flash is er niet op mogelijk, geen usb-ingang (althans niet op de iPad 1) en klanten worden bij voorkeur naar de eigen winkel geleid. Tot zo ver de retailers (wie roept er nu toch steeds dat het slecht gaat in de retail?)

Maar zou het voor een uitgever geen goed idee zijn om zelf een ereader op de markt te brengen? Ik opperde het al een week geleden op Twitter en kreeg er zowel positieve als negatieve reacties op. De gedachte is de volgende. Ik laat mijn klanten kiezen uit een groot aanbod van mijn eigen ebooks. Als de klant bijvoorbeeld tien ebooks uitkiest, krijgt hij de reader er gratis bij. De reader hoeft niet een geheel nieuw apparaat te zijn, de uitgever zou immers ook kunnen kiezen voor de Kindle of een willekeurige andere ereader.

De uitgever paait zijn klant op die manier met een “gratis” ereader. Een betere manier om mensen snel aan het ebook te krijgen is er niet. Op de ereader staat alvast een applicatie die rechtstreeks leidt naar de winkel van de uitgever in kwestie, met daarop het volledige beschikbare titelaanbod van de desbetreffende uitgever. Een klik en de nieuwe titel staat op de reader. Overigens is het nadrukkelijk de bedoeling dat ook boeken van concurrerende uitgevers op het apparaat kunnen worden gelezen. Maar de uitgever die het apparaat heeft geschonken, ik doe maar een voorzet met als titel bijvoorbeeld de “Kosmos”, wint natuurlijk makkelijker het hart van zijn klant. Hij is er al bij binnen geweest en kan hem met nieuwe acties eenvoudig bereiken.

De gedachte is ingegeven doordat ik uit de ontwikkelingen in de muziekindustrie heb geleerd dat digitalisering niet betekent dat mensen alles gratis willen, het betekent dat er gezocht wordt naar gemak. Als ik mij zelf even als voorbeeld neem. Ik heb ooit een iPad aangeschaft om er ebooks op te lezen, ik heb ze echter niet aangeschaft,  omdat ik bij Apple nauwelijks relevante titels kon krijgen en in Nederland niet of nauwelijks terecht kon. Daarvoor had ik de Sony ereader aangeschaft, maar die leverde mij onvoldoende gebruiksgemak en ik raakte het snoertje kwijt om hem mee op te laden.

Ik ben dus als het ware een slapende ebooklezer. Een potentiële klant dus. Of ik voor een bepaalde dienst wel of niet moet betalen is niet doorslaggevend, of het me gemakkelijk wordt gemaakt wel. En dus roep ik de uitgevers die dit lezen op om in discussie te gaan over dit idee. Schiet maar af of vul maar aan. We wankelen immers allen enigszins blind in deze nieuwe digitale arena rond. De ereader van de uitgever, wie maakt me los?

Naar
boven