Rowling en de dure weg naar het ebook

Hans Bousie
10 jul 2011

Rowling is rijk, rijker dan ze normaal gesproken zou moeten zijn. Ik heb me er altijd over verbaasd hoeveel invloed Rowling bleef houden op haar Harry Potter karakter. Ze ontving niet alleen royalty’s over de boekverkoop, maar deelde ook mee in merchandising , hield een stevige vinger in de pap bij de verkoop van de filmrechten en last but not least heeft haar digitale rechten altijd gehouden. Op die manier heeft ze ook financieel het meeste kunnen halen uit haar succes. Een prestatie die niet zoveel mensen haar nadoen.

Wie de wegen in medialand kent weet dat de kans maar al te groot is dat creatieven juist in het begin hun rechten wegtekenen en dan later spijt krijgen als de verdiensten op de verkeerde plek binnen komen. De reden achter het financiële succes van J.K. Rowling heet Christopher Little, haar agent sinds zij in 1996 bij hem binnen wandelde. En dat wandelen gebeurde puur toevallig. Rowling had in de plaatselijke bibliotheek in de lijst met literaire agenten gekeken en de naam Christopher Little trof haar, omdat het de naam van één van haar karakters had kunnen zijn. En zo werd Little de architect achter het succes van Rowling.

Nu van Rowling bekend is dat ze meer dan 1 miljard Euro heeft overgehouden aan Harry Potter, kunnen we Little dus gevoeglijk inschatten op 150 miljoen euro (een vergoeding van 15% is standaard). Nu echter is Little aan de dijk gezet door Rowling, nota bene ten gunste van een voormalig partner van hem, advocaat Neil Blair. (Lees hier meer over de samenwerking tussen Blair en Rowling en lees en passant welke tips ze allemaal 6 jaar later van David Rothman ter harte hebben genomen: http://bit.ly/nT0uDT.)

De reden van Rowlings overstap was dat ze zeer nauw samen heeft gewerkt met Blair bij de ontwikkeling van haar website Pottermore (via welke site ze ondermeer ebooks aanbiedt). Little moest het nieuws naar verluidt uit de krant lezen en reageerde zeer teleurgesteld. Het hele verhaal ademt een roman op zich. Liefde, succes, passie, verraad, vriendschap en keiharde zakelijkheid, en zal als ik mij niet sterk vergis uiteindelijk eindigen in de rechtszaal. Little heeft immers nog recht op een goodwillvergoeding.

Dat is nou eenmaal zo geregeld met agenten. Als een schrijver een agent vaarwel zegt (dat geldt zowel voor Engelse als Nederlandse agenten), dan is de schrijver verplicht de agent nog een jaar lang zijn gemiddelde royalty-inkomen door te betalen (dat komt waarschijnlijk neer op zo’n 20 miljoen pond voor het komende jaar). Dat is dwingend recht. Dus ook al wordt er in de agentuurovereenkomst niets over af gesproken, de agent kan dit juridisch gewoon afdwingen.

Die rechtsstrijd gaat iets hilarisch krijgen. Immers de hoogte van de te betalen vergoeding wordt in Engeland mede ingekleurd door de specifieke toekomstverwachting bij deze agentuurrelatie. En dus zullen de Rowling-advocaten het  beeld moeten schetsen van een afnemende markt, waarin het niveau van inkomsten uit het verleden zeker niet zal kunnen worden geëvenaard. En de Little-advocaten zullen duidelijk moeten maken dat de 1 miljard uit het verleden nog peanuts was en dat de gebudgetteerde inkomsten zeker veel hoger zullen zijn. En zo wordt de overstap van Rowling in ieder geval een dure overstap. Er van uitgaande dat Blair niet voor niets zal werken, zal ze het komende jaar dus in ieder geval en Little en Blair moeten betalen, nog los van de kosten van de rechtszaak. Rowlings Ebooks worden duur betaald.

Naar
boven