Ookboekwinkel

bureau Brandeis
30 okt 2018

Opvallend bericht. In Holten gaan er binnenkort twee winkels boeken verkopen, een Read Shop en een Primera. Waarom trokken nu juist dat bericht mijn aandacht? Omdat er blijkbaar partijen brood zien in het verkopen van boeken, waar anderen het loodje leggen.

In het specifieke geval in Holten is dat frappant omdat daar nu juist de boekhandel van Joop Heusinkveld de deuren sloot, nadat hij “alles had geprobeerd”. Zoek de verschillen…

Mij vallen dan een paar dingen op. Allereerst de schaalgrootte. De winkels van zowel Primera, als Read Shop zijn ingebed (al dan niet via franchise) in een groter geheel. Dat betekent dat je marketing kunt inzetten op een veel grotere schaal dan als enkele ondernemer. Dat betekent ook dat je online mee kunt doen met de groten.

Het tweede dat opvallend is, is het assortiment. Als ik mijn plaatselijke Primera in loop, dan loop ik geen boekwinkel in, maar een winkel die “ook boeken” verkoopt. De aandacht wordt getrokken door kranten, cadeaukaarten, wenskaarten en prullaria (ik doel dan op spullen die ik nog niet zou jatten als ik kleptomaan was) en inderdaad “ook boeken”.

Waarom sloot die boekwinkel? Ik heb geen kennis van het wel en wee van de voormalige boekwinkel in Holten, maar ik lees wel dat Holten een inwonertal heeft van 10.000. Nu weten we dat de omzet in de algemene boekenmarkt het afgelopen jaar 530 miljoen was, gedeeld door 16 miljoen mensen, geven mensen dus gemiddeld 33 euro per jaar aan boeken uit. Gesteld nu dat alle Holtenaren hun boeken uitsluitend bij die boekwinkel zouden kopen (dus niet bij bol.com of andere grote al dan niet online retailers), dan nog zou die winkel maar maximaal een omzet van € 330.000,– hebben. Daar kan geen winkelier van rond komen.

Gaan de Read Shop én de vestiging van Primera het dan wel redden in Holten? Dat zou zo maar eens lastig kunnen worden. Rekent u even met me mee. De winkels van Readshop zetten in 2017 samen ongeveer 95 miljoen euro om. De winkels van Primera samen maar liefst 689 miljoen euro. Primera is daarmee dus groter dan het boekenvak. Samen zijn Primera en de Readshop goed voor 784 miljoen euro omzet. Dat betekent dat zij in Nederland gemiddeld 49 euro uit elke consument weten te peuren. Vertaal dat naar Holten, dan ligt daar in ieder geval 490.000 euro aan omzet klaar. De gemiddelde omzet in een Read Shop is ongeveer 500.000 zo begrijp ik. Dus voor ongeveer één winkel moet er omzet liggen. Natuurlijk zullen deze cijfers niet helemaal kloppen. Immers Primera en Read Shop zijn niet de enige partijen in Nederland, zij zijn daarnaast niet landelijk dekkend, dus ongetwijfeld wordt er gemiddeld meer omzet uit een klant in het verzorgingsgebied gehaald, de vraag is hoeveel meer.

Ik denk dus dat er ruimte moet zijn voor in ieder geval één van die winkels in Holten, maar niet voor twee. Een wijze les voor elke worstelende boekverkoper is hier overigens wel uit te peuren. Verkoop geen boeken, maar “ook boeken” en u hebt meer kans op overleven.

Hans Bousie

Naar
boven