Als de hemel valt hebben we allemaal een blauw mutsje

bureau Brandeis
14 apr 2020

Ook de boekenbranche ontkomt niet aan de nodige zorgen rond het Corona virus. Winkels verliezen omzetten, uitgevers en agenten stellen nieuwe titels uit. Hoe ga je daar nou het beste mee om vragen met name boekverkopers zich af.

Als de hemel valt, hebben we allemaal een blauw mutsje, zei mijn opa altijd. Met andere woorden (ik leg het maar even uit), je kunt je wel heel erg druk maken om van alles en nog wat, maar dat verandert niet veel aan de situatie. Inmiddels is de hemel gevallen en hebben raar genoeg sommigen van ons wel en anderen geen blauwe muts gekregen. Is het handig om bang te zijn voor de dag dat jij ook een blauw mutsje op je kop hebt? Als angst zich vertaalt in voorzichtigheid dan is het een hele goede raadgever. Als angst verlamt dan niet. We kunnen natuurlijk met zijn allen bang zijn dat de hele wereld naar de verdommenis gaat en trillend zitten afwachten, maar dat gaat niet helpen. In de eerste plaats niet omdat de wereld niet naar de verdommenis gaat. Met wat we nu weten zal het Coronavirus nog wel een tijdje slachtoffers blijven maken, maar de berichten over een naderend vaccin nog dit jaar worden steeds sterker.

Met gezond verstand onderscheid ik drie fasen. Die van de lock down, die van de gedeeltelijke opheffing daarvan en die van back in business.

In de eerste fase zitten we nu. Wat neem ik waar? Sommige winkels zijn maar beperkt open of helemaal niet. Als je je winkel op slot gooit ontneem je klanten de kans om te kopen en verlies je ook op den duur de trouwe klant (als ik vaker voor een dichte deur sta, zoals mij afgelopen zaterdag bij twee winkels gebeurde, kom ik niet meer). Als ik dan naar een willekeurige winkelwebsite surf, dan is het aanbod daar bedroevend. Als je niet verder komt dan een paar lijstjes maken van wat de toppers zijn in je winkel, waarom zou ik dan naar jouw website gaan? Zet filmpjes online, laat mensen virtueel door je winkel gaan, zorg voor een chatfunctie. Maak het een feest om je site te bezoeken, daar heb je nu de tijd voor.

Dan zullen we binnen afzienbare tijd overgaan naar de 1,5 meter economie. Richt daar nu je winkel al op in. Je zult moeten zorgen dat je een zodanige routing in je bedrijf hebt dat mensen er veilig rond kunnen lopen. En dan moeten die mensen ook in boeken kunnen bladeren, dus stel handschoentjes beschikbaar bij de ingang. In fase 1 hoop je voor je vaste kosten met je huisbaas en de overheid een oplossing te vinden. Overleven is prioriteit 1. Als je dat enigszins hebt kunnen veilig stellen, bereid je dan zo veel mogelijk voor op fase 2. Richt je winkel anders in en zet vol in op digitale beleving.

En dan landen we aan bij fase 3. Hoe raar dat nu ook klinkt. Er komt een moment dat de kruitdampen optrekken en we weer gewoon handen en knuffels geven.  En dan hoop ik boekverkopers van Nederland dat jullie het hebben weten te redden. Dat jullie hoe moeilijk het ook is, de moed niet hebben opgegeven. Dat jullie de slag kunnen maken en dat jullie met zijn allen voor ons lezers de toegang tot het boek maximaal hebben kunnen houden. Bij voorbaat dank….

Naar
boven