Livrijn

bureau Brandeis
13 mei 2012

Wellicht overheen gelezen, de nieuwe businessmodellen duikelen over elkaar heen, maar mijn oog viel op de aanstaande start van online boekwinkel Livrijn.

Op het eerste gezicht is het Livrijn-concept heel onlogisch. Zij gaat namelijk in de keten die begint bij uitgever en via CB naar de boekwinkel loopt, tussen CB en boekwinkel zitten. Dat klinkt raar niet waar? De boekverkopers schreeuwen moord en brand dat de marges zo dun zijn. Zelfs grote bedrijven als Selexzyz storten in elkaar en dan komt er opeens een bedrijfje dat ook nog van de koek gaat mee-eten? Dat kan toch niet waar zijn.

En toch geloof ik dat Livrijn hier iets handigs heeft verzonnen. Zij kan zonder al te veel inspanning boeken verkopen en dat is een groot verschil met een normale boekverkoper. Het idee van Livrijn is immers van een adembenemende eenvoud. Livrijn sluit zich aan op het CB en heeft daardoor per direct een database ter beschikking met een ontstellende hoeveelheid boeken. Die boeken kunnen via het CB worden besteld en afgeleverd, dus aan de handling kant is het voor Livrijn kinderlijk eenvoudig
.
Moeilijker wordt het normaal gesproken aan de verkoopkant. Krijg die boeken maar eens bij de juiste koper. Een boekwinkel beginnen, zeker via het Internet, is zo ingewikkeld niet, maar hoe trek je klanten?

Daar zit hem het unieke van het Livrijn-concept. Zij doet helemaal niets aan klanten, zij zoekt wederverkopers, resellers. Het is de bedoeling dat resellers met een eigen subdomein (www.naamreseller.livrijn.nl)  op klanten gaan jagen, liefst uit hun eigen netwerk en dat die klanten dan via dat subdomein gaan bestellen. Van elke bestelling ontvangt de reseller 20% van de vaste verkoopprijs, tel uit je winst.

Voor Livrijn zit het businessmodel er al vanaf de start in. Elke reseller betaalt eenmalig opstartkosten van € 500,–  en betaalt € 100,– abonnementskosten per jaar. Daarnaast is voor Livrijn vanzelfsprekend de rest van de marge per boek beschikbaar. Met en gemiddelde marge van 40% op een A-boek is die dus ook voor Livrijn 20%.

Een marge van 20% op boeken zal geen professionele verkopers trekken, wil een winkel kunnen draaien dan heb je die 40% echt wel nodig. Maar Livrijn mikt ook helemaal niet op professionals, maar op particulieren, die volgens Livrijn dan toch al snel € 5000,– per jaar kunnen bij verdienen. Even rekenen, bij een gemiddelde verkoopprijs van € 20,–, is de gemiddelde marge voor de reseller dus € 4,–. De startkosten zijn € 600,–, dat zijn dus al 150 boeken die verkocht moeten worden om quitte te draaien in het eerste jaar. Wil je de € 5000,– halen dan zul je daar bovenop dus nog eens 1250 boeken moeten verkopen, kortom ver koop 1400 boeken in een jaar en je verdient € 5000,–.

Livrijns uitgangspositie is handiger, zij heeft de eerste € 600,– per reseller vanaf de start in de pocket en elk verkocht boek is marge. Voor Livrijn wordt het pas interessant (om van te leven) als zij pak hem beet 20 succesvolle resellers heeft. En het wordt slapend rijk worden voor oprichter Wijnand Voogdt bij 200 resellers.Een origineel idee, ik ben benieuwd, start in september 2012. In september 2013 zien we verder…

Gerelateerde artikelen
Naar
boven