Krimp is goed

Hans Bousie
15 jan 2012

Hoe lang horen we al niet om ons heen dat het slecht gaat met het boekenvak, immers er is krimp. Oei, krimp. Krimp is slecht. Krimp klinkt alsof je je kleding te heet hebt gewassen en dan pas je die niet meer. Als ik de was doe en ik gooi per ongeluk een heel mooi shirtje in de droger en het krimpt dan krijg ik op mijn flikker van hetzij vrouw hetzij dochter. Krimpende kleding is slecht nieuws.

Iedereen weet dat oudere mensen vanzelf krimpen. Ok, hun neuzen (shit) en hun oren blijven groeien, maar per saldo worden ze kleiner. Eerst passen al die onderdelen in pakweg 1 meter 80, vervolgens moet het allemaal in 1 meter 70 gepropt worden. Nu zal niemand het oude mensen verwijten dat ze krimpen. Het is een fact of life namelijk. Los van het feit dat oude mensen op zichzelf natuurlijk wel losers zijn,dat weet iedereen, is deze krimp niet fout.

Moeten we de krimpende boekenomzet vergelijken met krimpende kleding of met oude mensen? Is hier sprake van goede of foute krimp? Krimp is relatief. Krimpende kleding is alleen maar fout als je zelf even groot blijft. Als je dus een ouder wordend mens combineert met een krimpend shirtje, dan doe je het zo slecht nog niet. Doe je een van de twee, dan wordt het lastig. Iemand die niet ouder wordt heeft last van een krimpend kledingstuk. Iemand die wel ouder wordt heeft daarentegen last van een kledingstuk dat even groot blijft. Bent u er nog? Krimp is dus slechts fout als de overige bestanddelen gelijk blijven.

Dan gaan we nu even naar de krimp van de boekenbranche. Maar liefst 5% gekrompen over het afgelopen jaar. In 2011 is er voor 534 miljoen euro aan boeken verkocht, een krimp van 5% ten opzichte van 2010. We weten allemaal voor wie dit soort cijfers een drama zijn. Voor Boekhandel Edel (sluiting van 10 filialen). Voor Boekhandel Selexyz waarvan iedereen voortdurend roept dat ze sluiten (maar die en passant door het rijke WPG gaan worden overgenomen).

Maar geloof me, een krimp van deze orde is alleen maar slecht voor de gevestigde orde. Als je gewend bent in je bedrijf een omzet van een miljoen te draaien en die zakt in een jaar tijd naar 950.000,–, dan word je licht zenuwachtig. Doet deze daling zich vijf jaar achter elkaar voor, en zak je van 1 miljoen naar 780.000 dan wordt het al serieus. Je organisatie blijft immers even groot maar je cijfers zakken in. Maar stel je bent een nieuwkomer en je zet een businessmodel op papier waarmee je in je eerste jaar 780.000 omzet kunt draaien….Wauw….780.000 euro in het eerste jaar….Denk daar eens even over door. Je kunt met papieren boeken dit bedrag aan omzet draaien en je weet als je de markt kent dat de groei slechts kan komen uit verkoop via het internet of verkoop van digitale boeken. Dan richt je dus een organisatie in die volledig is toegerust op digitale groei en ondertussen breeduit profiteert van de bestaande fysieke handel. Een geweldig model.

Behoort u lezer tot de gevestigde orde? Dan heb ik hier uw gouden businessmodel.  Sluit uw ogen en stelt u zich voor dat uw bestaande bedrijf niet bestaat. Bedenk dan wat u kunt en wie u kent en denk daar een nieuwe bedrijf omheen. Bedenk dat u met een dergelijk bedrijf zo maar substantieel omzet kunt maken en doe dan uw ogen weer open. Neem afscheid van het oude en ga aan de slag met het nieuwe. Ik wens u goede zaken voor het nieuwe jaar.

Naar
boven