Het gaat slecht met het boekenvak

Hans Bousie
14 aug 2011

Onderzoeken…., wat kan ik daar toch blij van worden. Vooral omdat je met onderzoeken alles kunt bewijzen en ontkrachten. Tot nu toe leken onderzoeken uit te wijzen dat er een vervanging plaats had van papieren boeken door ebooks en dat ebooks in prijs kelderen en dat er dus minder wordt omgezet en dat we gewoon in zijn algemeenheid naar de verdommenis gaan. Zoals dat hoort als de zomer tegen zit. Het is slecht weer, dus zal het met de boekenbranche ook wel slecht gaan.

Nu is er dan een uitgebreid onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in de Amerikaanse boekenmarkt. En wat zijn de laatste berichten? De verkoop van ebooks neemt toe. De totale markt is in twee jaar tijd gegroeid. En dan bedoelen we echt gegroeid. Niet alleen in aantallen, maar ook in omzet. En die groei heeft plaats gevonden over de hele linie aldus een verslag van dit onderzoek in de New York Times: http://nyti.ms/qC1NBL. Er worden meer algemene boeken verkocht, meer jeugdliteratuur, meer educatief en meer wetenschappelijk. U moet het bericht vooral even lezen, daar wordt u wijzer en gelukkiger van.

Toch maar niet ons faillissement aangevraagd? Toch maar gewoon de winkel uitbreiden? Toch maar gewoon simpelweg gelukkig zijn? Laten we eens aannemen dat u op dit punt al lezend aangekomen inderdaad gelukkiger bent dan toen u begon met lezen, niet voor niets koos ik voor een titel die de lading niet dekt.

Dan ga ik u nu hopelijk aan het lachen maken. Klikt u het artikel nog eens aan en scroll naar de commentaren, die zijn hilarisch. Het begint met het commentaar van iemand die uit het artikel haalt dat volwassenen in toenemende mate jeugdliteratuur lezen en dat dan een indicatie zou zijn, dat niet alleen het boekenvak maar eigenlijk de hele beschaving naar de gallemieze aan het gaan is. En ja hoor, in alle daarop volgende commentaren gaan “lezers” van het artikel (New York Times he, dat is wel het puikje van de zalm qua lezerspubliek in de VS) zich te buiten aan commentaar op dit commentaar.

De reacties vallen in twee soorten uiteen. Er is een categorie die zich daadwerkelijk zorgen maakt over de teloorgang van het verstand en de cultuur in de wereld. Er is ook een categorie die er de nadruk op legt dat het niet uitmaakt wat je leest, als je maar leest. Reading is fun en dat soort kreten. Pas 20 reacties verderop is iemand die er fijntjes op wijst dat het allereerste commentaar geen hout snijdt.

Nergens in het onderzoek komt naar voren dat er minder serieus gelezen wordt. Dat weldenkende mensen zo op de loop kunnen gaan met een uitslag van een onderzoek dat er niet is, bevestigt mij in mijn overtuiging. Mensen zijn dom, mensen lezen niet goed, Amerikanen zijn nog dommer, het is slecht weer en onze beschaving is ten dode opgeschreven.

Naar
boven