Gangsta!

bureau Brandeis
28 jan 2014

Wat is de overeenkomst tussen Polare en Wibi Soerjadi? Zij hebben beiden een verhaal waarin alleen zij zelf geloven.

Wibi kennen we als de pianovirtuoos. Wibi speelt Bach, Wibi is een ragfijne jongen die enorm getalenteerd is. Hij lijkt met speels gemak een concert te geven. Wibi in de media kreeg tot nu dezelfde soort aandacht als ooit Michael Jackson. De wereld keek een beetje meewarig naar hem Wibi woonde in zijn eentje in een kast van een huis. Wibi liet in interviews weten dat hij gek is op Ferrari’s en Disney figuren, hij spaart ze allemaal. Wibi creëerde zijn eigen Neverland. So far Wibi. Maar de laatste weken is Wibi opeens op een heel andere manier in het nieuws. Wibi heeft het uitgaansleven ontdekt, onder invloed van zijn nieuwe vriendin Celine. Hij brengt het alsof iedereen het moet weten, met kreten als: “in een club doet iedereen gek”. Wibi wordt dronken gefotografeerd, Wibi wordt geweigerd in clubs, Wibi gaat inderdaad helemaal los.

Het hoogtepunt van het Wibi-verhaal vond ik een interview met hem in het AD van vorige week, Daarin liet Wibi optekenen dat hij inmiddels in het uitgaansleven bekend stond als Wibi G. Wibi G!! G staat voor Gangsta. Wibi  een gangster. Zelden zo gelachen als toen ik dat las. Denkt Wibi nu echt dat mensen dat menen als ze hem Wibi G. noemen? Denkt Wibi echt dat zijn imago hierdoor opeens het imago wordt van een zuipende mannetjesputter? Gaat er iemand hardlopend van door als Wibi G. er aan komt? Natuurlijk niet. Wibi was een kind en blijft een kind. Maar Wibi vindt zichzelf een gangsta.

Dan Polare. De mannen van Polare, toch bekend om hun uitgesproken mening  lieten zich gisteravond niet zien op tv. Ze lieten hun directeur de kastanjes uit het vuur halen bij Pauw & Witteman, die dat knap deed. Maar daar had natuurlijk Dumas moeten zitten. Dan had hij kunnen uitleggen wat precies zijn visie was en waar hij het heeft verknald of onderschat, wat ook een vorm van verknallen is. Pro Cures heeft gefaald, zoveel is zeker. Maar Polare ziet dat heel anders. Polare doet een beroep op haar partners. Het kan toch niet zo zijn dat er een boekenketen als Polare in puin valt? Het kan toch niet zo zijn dat CB weigert aan de eisen van Polare tegemoet te komen? Het gaat maar om drie miljoen? Dat moet toch iemand kunnen ophoesten? We hebben toch een case, we kunnen de tent winstgevend maken binnen een paar maanden, als maar iemand die sloot geld er in pompt. Wij geloven in onze business-case. We gaan er voor en we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet, want zonder ons valt het boekenvak in elkaar.

De wereld om Polare heen weet wel beter. Polare heeft haar hand overspeeld. Polare is hard schreeuwend als een gangsta de boekenbranche binnen gedenderd. Ze zouden dat suffe zooitje wel eens even opschudden. Dat dat suffe zooitje niet op gangsta’s zat te wachten is blijkbaar niet in het hoofd opgekomen. Het is mislukt jongens, het is over. Jullie gaan dus wel naar huis, en wel meteen en wel meteen. Polare G is door de mand gevallen.

Wibi G en Polare. Het lieve jongetje dat zich voordoet als een gangsta en de gangsta’s die zich voordoen als de hoeders van het nationaal erfgoed. Het ga jullie goed, blijf geloof houden in jezelf maar val ons er niet mee lastig.

Gerelateerde artikelen
Naar
boven