Friso en Selexyz

bureau Brandeis
20 feb 2012

Terwijl de lezers van Vorsten Royaal en Koningshuis, druk speculeren over de toestand van Friso, houden de lezers van Boekblad zich onledig met het speculeren over de toestand van de wel of niet omvallende boekenketen Selexyz.

Er is onmiskenbare gelijkenis tussen beide gevallen. Noch over Friso, noch over Selexyz weet de lezer de echte details. Kenden we die wel, dan zou er immers van speculeren geen sprake zijn. De grap van speculeren is nu juist dat je de details niet kent, anders heet het handel met voorkennis.

Over Friso ga ik het vandaag niet hebben, u bent immers geen van allen abonnee op genoemde bladen waarin het wel en wee van ons vorstenhuis op de voet gevolgd wordt. Nee, u bent als lezer van Boekblad voortdurend op zoek naar informatie over de krochten van het boekenvak. En als er één krocht is waar het al tijden tocht, dan is het wel Selexyz. Selexyz valt om, Selexyz wordt de keel dichtgeknepen door de bank. Directie van Selexyz op non-actief. Personeel van Selexyz bloed chagrijnig. Radiostilte vanuit Selexyz.

Maar opeens verandert de zaak. Lees wat er niet staat. Vandaag haalt de kolommen van Boekblad dat twee productmanagers van Selexyz overstappen naar Bruna. Boekblad schrijft het niet, maar onmiddellijk moet daar een belletje zijn gaan rinkelen. Dus belt men met Selexyz met het verzoek om commentaar en dan gaat het mis. Desgevraagd laat Selexyz weten “geen commentaar te willen geven op de overstap van beide productmanagers, noch op wie hen opvolgt”. Briljante reactie.

Stel mijn vrouw vraagt mij of ik vreemd ga en ik antwoord met: “geen commentaar”. Negen op tien dat ik vanavond nog buiten sta met mijn koffertje. Wat men gewoon had moeten zeggen is dat zulke dingen gebeuren en dat Selexyz hun voormalige werknemers veel succes wenst in hun nieuwe loopbaan. Dan gaat iedereen over tot de orde van de dag.

Een bericht als dit echter gaat gonzen. Tel daar bij op dat de werknemers, niet bereikbaar waren voor commentaar en het communicatiedrama is compleet. Hoezo niet bereikbaar voor commentaar? Hebben we het hier over landsbelang? Hadden de werknemers nog meer te doen? Of heeft men met elkaar afgesproken geen commentaar te hebben. En if so, wat zou daar dan de reden van zijn geweest.

Mijn conclusie is deze. Selexyz ligt op de intensive care. Haar situatie is stabiel, maar zij is niet buiten levensgevaar.

Gerelateerde artikelen
Naar
boven