Eten met boeken
Een pakkend initiatief van boekhandel De Vries, eten met boeken. Zal niet helemaal toevallig zijn dat er bij De Vries gedacht wordt over de combinatie tussen boeken en eten, toevallig drijft de man van de baas een succesvol restaurant op het strand van Zandvoort.
Wat er zo mooi aan is, is dat het laat zien dat je als winkel kunt scoren met datgene wat de winkel uniek maakt, namelijk je locale functie. Op inhoud alleen gaat een winkel het vandaag de dag niet meer redden. Immers de inhoud is overal heel gemakkelijk verkrijgbaar. Ik heb de inhoud met een paar muisklikken in huis, zonder dat ik de deur uit hoef. Dat is dus voor mij niet de reden om naar de boekhandel te gaan.
Waar het gaat om het advies kun je scoren, maar ook dat is niet alleen zaligmakend. In de eerste plaats niet omdat je ook online advies kunt krijgen, je bent dus niet uniek als winkel met die functie. In de tweede plaats omdat er maar al te veel winkels zijn waar je überhaupt niet terecht kunt voor advies. Als er verkopers in een winkel rond lopen die zelf geen flauw idee hebben van wat ze verkopen, dan bindt dat de klant niet echt.
Het is de kreet van de hedendaagse digitale revolutie. Het gaat om context, niet om content. Wat de consument wil is een plek waar hij het naar zijn zin kan hebben. Met een naar woord, wordt dat ook wel “beleving”genoemd. En als er iets een “beleving”is, dan is dat dineren met gelijkgestemden. Liefst gelijkgestemden die dan ook nog uit je buurt komen, zodat je nog eens met ze af kunt spreken. Tegelijkertijd koppel je die prettige ervaring aan jouw boekhandel.
En last but not least (uit de berichtgeving blijkt dat dat nog niet gelukt is) kun je er gewoon geld mee verdienen. Je kunt marge maken op het diner en wat belangrijker is, je kunt jouw product onder de aandacht brengen. Een speciaal samengesteld pakket van boeken, gecombineerd met een mooie fles wijn, doet wonderen.
Helaas alleen dat dan de wet op de vaste boekenprijs je in de weg kan zitten, als je er een mooie actie van zou willen maken. Je mag toch hopen dat in het boekenvak het besef door gaat dringen dat deze wet volkomen achterhaald is. Digitale producten onder een vaste prijs scharen schiet natuurlijk al helemaal niet op, wat het betekent om prijzen kunstmatig hoog te houden, weten we uit de muziekbranche. Probeer vooral je klant en de markt niet op te voeden, zij kiezen hun eigen weg wel.
Kortom boekhandelaren van Nederland, kijk om je heen. Bepaal wat jij kunt doen om juist jouw winkel tot een plek te maken waar mensen graag komen. En dat hoeft niet een diner te zijn hè, even voor de goede orde. Het opzetten van een koek en zopie als het vriest is ook een manier. Een ding kunnen we zien aan het initiatief van De Vries. Daar vriest het niet, maar is het voorjaar.