Enclave

Hans Bousie
26 feb 2012

Dat er in het Verenigd Koninkrijk het afgelopen jaar 57 nieuwe boekwinkels zijn geopend, zou reden moeten zijn voor een feestje vindt u niet?

In deze tijd waar het roepen van ach en wee over boekenvak schering ende inslag is geworden, koos de Engelse Booksellersassociation er dan ook voor om de nadruk te leggen op het feit dat er in dezelfde periode 72 nieuwe winkels openden. Dat er per saldo 15 boekwinkels minder waren is blijkbaar reden om in mineur te raken. En mineur (vraag het maar aan de gemiddelde concertpianist) werkt aanstekelijk.

Ook in Nederland wordt er dus toe opgeroepen dat de overheid iets zou moeten doen aan de teloorgang van de boekhandel. De gemeentes zouden minder hoge leges moeten vragen aan boekverkopers en de parkeerkosten moeten verlagen, zodat de boekverkoper de strijd nog aan zou kunnen met de internetboekverkoper.

Ik ben bepaald geen voorstander van de nachtwakersstaat, maar overheidsbemoeienis mag ook best gepaard gaan met eindigheid. Als er één branche is in Nederland die al uitgebreide overheidssteun geniet is het de boekenbranche wel, met haar vaste prijzen en lage Btw-tarief. Oproepen tot nog meer steun betekent heel hard roepen dat er hetzij geen behoefte is aan zoveel boekverkopers, hetzij dat deze boekverkopers bij god niet weten hoe ze mee moeten bewegen. Een nog verdergaande uitzonderingspositie eisen voor de boekhandel dan deze al heeft, getuigt mijns inziens van arrogantie gepaard aan luiheid.

Ik heb een beter idee. We gaan enclaves inrichten. Enclaves waarin voluit de ruimte wordt geboden aan de kleine middenstanders. In gemeenteverordeningen wordt voortaan simpelweg opgenomen dat winkels niet groter meer mogen zijn dan pak hem beet 120 m2. Dat betekent sluiting van alle grootwinkelfilialen in een dergelijke gemeente. Natuurlijk zal dat er deels toe leiden dat mensen buiten de gemeentegrenzen hun inkopen gaan doen. Er zullen altijd valsspelers zijn die dan in de aanpalende gemeentes wel een megasupermarkt gaan openen. Maar zou het niet heerlijk zijn om in een dorp te kunnen wonen, met uitsluitend kleine winkeltjes?

Een probleem van jeremiërende boekverkopers hebben we dan nog niet opgelost, namelijk die van de concurrentie met de internetboekverkoper. Vooruit faciliteren we dat ook. We hakken gewoon alle internetaansluitingen uit de grond en halen de gsm-masten weg. Geen rinkelende smartphones meer en  geen iPads die driftig bestellingen doorgeven. Waarom zou een klok alleen maar vooruit mogen lopen? Achteruit kan net zo goed.

Wat overblijft is stilte. Wat overblijft, is oorverdovende doodse stilte.

Naar
boven