De lamme helpt de blinde

bureau Brandeis
10 apr 2012

De lamme helpt de blinde. Zo hoorde ik afgelopen week het samengaan van Selexyz en De Slegte omschrijven. En ik vind de omschrijving treffend. Met name Selexyz verkeerde openlijk in slecht weer en leek maar geen antwoord te hebben op de teruglopende omzetten. De Slegte beschouw ik al jaren als een onaantrekkelijke boekenstortplaats. Het drama van De Slegte is dat ze eerst te snel was met Internet, er mee stopte toen het eigenlijk net begon te draaien en opnieuw is gestart toen de achterstand met Bol inmiddels al niet meer in te halen leek.

Als de lamme de blinde helpt, bedoelt men daar door de bank genomen mee dat de samenwerking geen succes zal zijn. Twee stumpers maken niet samen één held. En toch geloof ik wel in de synergie tussen beide bedrijven. De winkels van Selexyz hebben zonder enige twijfel een uitstraling die bij De Slegte ver te zoeken is. Bij De Slegte echter weten ze als geen ander hoe fondsrestanten in te kopen, modern antiquariaat vorm te geven en hebben ze aldus een jarenlange ervaring in het tweede leven van het boek, zonder dat men daarbij ook maar enigszins wordt gehinderd door de Wet op de vaste Boekenprijs.

Ik zie het volgende voor me. Alle boekenpaleizen van Selexyz, met name Maastricht, blijven intact. Die uitstraling moet men behouden. Binnen de paleizen verandert het assortiment grondig. In die zin dat er veel ruimte komt voor Modern Antiquariaat. En met Modern Antiquariaat, bedoel ik mooie, niet van nieuw te onderscheiden boeken en niet beduimelde, stuk gelezen rommel. Die laatste categorie kan zo de shredder in.

In het idee van de boekenkoerier met de brommert zie ik niets. Ik denk dat die brommers alleen maar interessant zullen zijn in de Sinterklaastijd. Heerlijk om gewoon je bestelling door de telefoon te blaffen en vijf minuten later de warm dampende boeken op je tafel te hebben liggen, compleet ingepakt en van gedichten voorzien.

Wat ik wel afleid uit het wilde brommer idee is dat het inderdaad bij Pro Cures om bedrijvendokters gaat. Men kijkt met frisse blik naar de markt en laat zich geholpen door het brede boekensentiment van geweldige condities voorzien om de nieuwe keten in de markt te zetten.

Ik doe nog een gratis ideetje. Laat boeken in de kroeg verkopen. Zoals er bij evenementen jongens en meisjes met een biertank op hun rug biertjes verkopen, zo lijkt het mij prachtig als er in het café opeens een boekentapper binnen komt zeilen. De mooiste boeken in een rugzak gedragen, mobiel pinapparaat (alleen maar pinnen natuurlijk) en verkopen maar die handel. Geloof vast dat de boekentapper als een trein zal lopen, met name als men wat later op de avond komt als er al een bakkie in zit. En alsjeblieft Dumas, schaf zowel de naam Selexyz als De Slegte onmiddellijk af.

Naar
boven