Concreet

bureau Brandeis
05 jun 2011

Wat een discussie is er los gebarsten over de toekomst van het boekenvak. Wiebe de Jager, Bas Vermond, Klaas de Boer, JC Boele van Hensbroek, Jos van Rijn uit IJsselstein etc. etc. Zelf deed ik ook een duit in het zakje.

De kritiek van degenen die aangesproken worden op een gebrek aan reactie vermogen is eensluidend, zeg ons dan hoe het wel moet. En die kritiek is terecht. Je kunt niet volstaan met de mededeling dat men het ebook moet omarmen, hoe dan? Je kunt evenmin volstaan met de mededeling dat content (bijvoorbeeld die van Boekblad) gratis moet worden aangeboden, hoe verdien je dan wel geld?

Daarom vandaag een nieuw geluid. Concrete adviezen gevraagd en geboden. Wie er meer heeft doe er maar bij.

  1. Laten alle algemene uitgevers er voor zorgen dat het gros van  hun titels als ebook verschijnen. Met uitzondering van die titels waarbij het de moeite  niet loont, omdat het klaar maken als ebook de te verwachten verkoop in kosten overtreft.
  2. Biedt al die boeken op zoveel mogelijk platforms aan voor een zo laag mogelijke prijs. Ik denk aan maximaal vijf euro voor een boek. € 4,95 lijkt me een mooie prijs en ik kan het adviseren want ik ben geen branchevereniging.
  3. Richt je inspanningen als individuele boekhandel eveneens op het verkopen van ebooks, al dan niet via Google. Zorg dat een klant die in de winkel komt kan kiezen uit print en digitaal en zet de digitale versie ter plekke op het apparaat waarop de klant het wil hebben.
  4. Maak Ari Doeser directeur van het NUV en Geert Noorman directeur van de KBb, dat zal ze leren met achterbannen rekening te houden en realistische scenario’s uit te rollen.
  5. Zorg dat ebooks meer zijn dan digitale versies van gewone boeken. Ik geef een voorbeeld, bij lezing van HhhH als printboek, bekroop mij herhaaldelijk het verlangen informatie over Heydrich op internet op te zoeken, heb ik ook gedaan. In de digitale versie wil ik die doorklikmogelijkheden gewoon hebben.
  6. Sluit je zodra je ten minste 60% van het totale boekenaanbod digitaal beschikbaar hebt aan bij Brein en bestrijdt dan pas het ongeautoriseerd downloaden.
  7. Integreer de filosofie van bibliotheken in de bedrijfsvoering van het boekenvak. Het gaat allemaal om beschikbaarheid en delen en veel minder om bezit in deze tijd. Bibliotheken houden zich van oudsher bezig met sharing en niet met bezit. Het zit in hun DNA, gebruik dat.
  8. Gratis is geen model op zichzelf, maar kan een instrument zijn om op een andere plaats verkopen te realiseren. Het bijt elkaar niet per se.

Ga vervolgens een paar jaar keihard verkopen en onderzoek welke bedrijfsmodellen nog meer mogelijk zijn, zonder elkaar te verketteren. Gratis is niks, bescherming is niks, bestrijding is niks. En daarmee bedoel ik te zeggen dat elk van deze kreten op zichzelf het heil niet gaan bieden. Mix het allemaal zorgvuldig door elkaar, zorg voor de combinatie van oude kennis en nieuwe mogelijkheden en merk dat er zoveel meer mogelijk is in de wereld van morgen dan in die van gisteren.

Naar
boven