Bol verkoopt Jimmink

Hans Bousie
20 aug 2012

Voor iemand die het boekenvak niet kent is de kop: “Bol verkoopt Jimmink”, onbegrijpelijk. Maar ook voor doorgewinterde boekenvakkers is er blijkbaar iets raars met deze mededeling.

Wat was er aan de hand. Paginagroot achter op Boekblad Magazine lijkt een advertentie van Jimmink te staan. Met prominent in beeld, op het eerste gezicht een foto van de etalage van Uitgeverij en Boekhandel Jimmink B.V.. Wie beter kijkt ziet dat de etalage eigenlijk de afbeelding is van een tablet, met daarop een afbeelding van de homepage van Bol.com. De tekst onder de afbeelding spreekt boekdelen: “3 Miljoen extra klanten? Zet uw producten óók bij bol.com in de etalage”. Bol legt uit dat winkeliers bij haar ook hun eigen artikelen kunnen aanbieden. De winkelier bepaalt de prijs, Bol zorgt voor ruimte op haar site en zodra er wordt verkocht rekent de winkelier met Bol een bedragje af. Zo heeft Bol meer bereik en Jimmink een breder aanbod. Ik zou bijna zeggen, goeie actie van Bol, als dat al niet de slogan van Pearle was.

Je zou verwachten dat deze mogelijkheid, hoe onverwacht ook, breed zou worden omarmd in het boekenvak. Als een hardcore boekenvakker als Jimmink al om is, wie zou er dan nog achter moeten blijven. Niets blijkt echter minder waar. De aankondiging van deze advertentie in de redactionele kolommen van Boekblad wordt ontsierd door een zure reactie van een uitgever. Zij meldt dat dit nu juist de uitgelezen mogelijkheid is “voor zogenaamde tweedehands verkopers”om onder de vaste boekenprijs uit te komen.

Het is ook nooit goed. Al jaren klagen boekenvakkers steen en been over de macht van Bol. Zoals er voorheen werd geklaagd over het branchevreemde V&D en er altijd gemopperd wordt als er iets nieuws gebeurt. Stelt nota bene Bol haar deuren open voor de concurrentie (smart move zou ik zeggen), krijg je zo’n reactie.

Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat zogenaamde tweedehands boekverkopers hun nieuwe boeken als zogenaamde tweedehands verkopen en dan lekker onder de prijs gaan zitten. Maar wie zijn dan die zogenaamde verkopers waar de uitgever over mekkert? Is het niet al sinds jaar en dag schering en inslag in het boekenvak, dat bij uitverkopen gewoon nieuwe boeken worden weggefrommeld, die dan zwaar onder de prijs verkocht worden? Daar maken zich heel gerenommeerde winkels schuldig aan. Het zogenaamde zwarte streepje op de zijkant van het boek om aan te geven dat het “gebruikt”is, is usance in het boekenvak.

En dus zeurt de uitgeefster op het verkeerde podium. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat nieuw onder de prijs wordt verkocht, onder het mom van tweedehands. Maar het is raar om met dat verwijt te komen op het moment dat Bol en Jimmink laten zien dat er leven is na Bol. Dat samenwerken met wat je lang als je grootste concurrent en nachtmerrie hebt gezien zo maar voordelig kan zijn. Zure mensen moeten weg, zure mensen moeten weg, zure mensen staan alleen maar in de weg.

Naar
boven