Boekeneiland failliet

bureau Brandeis
20 mei 2012

En weer is er en boekwinkel failliet. Dit keer Boekeneiland in Purmerend, eigendom van Jaap van Straalen, die overigens daarnaast nog vijf boekwinkels heeft, die gewoon doordraaien.

Het bericht van het faillissement viel me op om een aantal redenen. Die redenen betroffen allemaal de reacties op het bericht op Boekblad. Eerst was daar de gepijnigde reactie van de bedrijfsleider van Boekeneiland. Als je het zo leest, dan deed men daar alles goed. Veel acties, uitgebreid actief op social media als Twitter en Facebook, een goed draaiende webwinkel, gedreven personeel dat ook buiten de reguliere werktijden om niet te beroerd was om werk te verzetten en toch failliet.

De tweede opvallende reactie onder het bericht was die van een concurrerende boekhandel, eveneens in Purmerend, boekhandel Van den Hoorn. De eigenaar kon het niet laten op te merken dat zijn winkel nog gewoon bestond, zonder schulden en dat dit zou komen omdat men daar nu eenmaal nooit verder springt dan de polsstok lang is. Daar zit de venijnige en bepaald niet chique suggestie onder dat Boekeneiland het allemaal aan zichzelf te danken zou hebben dat de curator nu voor de deur staat.

Wat mij natuurlijk, en met mij denk ik vele lezers, uitermate boeit is waarom de winkel toch failliet is gegaan en waarom een concurrerende boekhandel meldt geen centje pijn te hebben. Als we die informatie nu eens zouden krijgen aangeleverd, dan kan de rest van de boekverkopers daar tenminste wat van leren. Is het faillissement tenminste ergens goed voor.

Voor mij stond tot nu toe als een paal boven water dat alleen boekverkopers die met elan de tent runnen in staat zouden zijn hun winkel overeind te houden. Die overtuiging lijkt in lijnrechte tegenspraak met het verhaal over het faillissement van Boekeneiland.

Volgens van Straalen was eenvoudigweg de omzet te laag. En dat zou betekenen dat alle goede bedoelingen van het personeel ten spijt, de harde euro’s niet in de kassa van Boekeneiland terecht kwamen. Wie heeft er suggesties over de oorzaken van het faillissement? Slechte locatie? Verkeerd inkoopbeleid? Te hoge investeringen? Volgens mij ligt er hier een fraaie taak voor de KBb om eens haarfijn uit te doeken te doen waarom deze winkel het loodje moest leggen. Als we immers de oorzaak hebben bloot gelegd, dan hoeft niet elke boekverkoper met pijn in zijn buik dit soort berichten te lezen. Dan krijgen alleen die boekverkopers buikpijn die in hun bedrijfsvoering overeenkomsten vertonen met Boekeneiland.

Gerelateerde artikelen
Naar
boven