Afzet Boeken in VS gestegen in 2011

bureau Brandeis
23 jul 2012

De kop in Boekblad van vandaag luidt anders dan de kop boven deze column, namelijk: “VS:omzet in boeken daalde over 2011 met 2,5%”.

Pas als men het Boekblad-artikel leest  wordt duidelijk dat de omzet weliswaar is gedaald maar dat de afzet van boeken met 3,4% is gestegen. De omzetdaling wordt verklaard doordat de boeken gemiddeld een lagere prijs hebben, de afzetstijging betekent dat er meer boeken zijn verkocht.

Wat mij treft is dat men bij Boekblad kiest voor de negatieve benadering. Dus nadruk op het feit dat er minder wordt omgezet. Hoe erg is dat? Mij lijkt dat het echte nieuws is dat er meer wordt afgezet. Dat kun je maar op één manier uitleggen: mensen kopen meer boeken. En hoe goed is dat nieuws wel niet in een tijdperk waarin alom wordt geroepen dat er ontlezing plaats zou vinden. Niks dus, mensen lezen gewoon door. Ze schakelen alleen maar over van papier naar digitaal.

Ik zou de redactie van Boekblad willen bidden om voortaan de negatieve insteek te laten vallen. Dat er minder omgezet wordt is toch geen nieuws in een markt die aan het veranderen is? Het lijkt er op alsof het boekenvak er simpelweg op staat dat zij dezelfde hoeveelheid geld blijft verdienen aan de verkoop van boeken, ongeacht de distributiemethode.

Dat doet mij een beetje denken aan de omslag bij het treinvervoer in Groot Brittannië. Op een gegeven moment werden de stoomtreinen vervangen door elektrische treinen. De vakbonden zorgden er echter voor dat dit niet betekende dat de functie van stoker simpelweg werd opgeheven. Nog jaren lang reden er stokers mee op de elektrische trein.Om dit voorbeeld moeten we nu lachen, die rare Britten toch.

Maar wat in boekenland gebeurt, is niet zo veel anders. De distributiemethode verandert en prompt reageren de mensen die aan de oude manier van distribueren gewend zijn alsof ze door een adder zijn gebeten. Moord en brand, er wordt aan onze broodwinning gekomen. Maar de verandering is nu eenmaal onomkeerbaar. We schakelen over van analoog naar digitaal. Maar die omschakeling heeft geen negatieve gevolgen voor het leesgedrag van onze klanten. En dat is goed nieuws. Dat de omschakeling niet van de een op andere dag plaats vindt is dan weer goed nieuws voor de vertegenwoordigers van de oude orde. Het geeft ze tijd om te schakelen. Mopperen op teruglopende omzetten, is als mopperen op zonsondergang.

Gerelateerde artikelen
Naar
boven