Volare! Oh Oh

Hans Bousie
24 jun 2013

Een vrolijker associatie kun je niet bedenken. Een ieder met wie ik het heb over de naam Polare, de nieuwe naam van Selexyz & De Slegte, begint spontaan “Volare”te zingen. En daar word je vrolijk van. Ik noem het bedrijf dan ook gewoon Volare, tot aan de volgende naamswijziging. Vagelijks associeerde ik de naam Polare met de bitterkoude poolwind die op dit moment door het boekenvak waait, maar dat was tot ik de uitleg van Paul Dumas, Polarebaas hoorde. Paul sprak op een “inspiratiebijeenkomst”van de GAU in het NRC-gebouw in Amsterdam. Afgezien van zijn uitleg dat Polare zou staan voor de naam van de poolster, de ster die sinds mensenheugenis gebruikt wordt om op te navigeren had Dumas nog wel het een en ander te vertellen.

Hij hield de toehoorders voor dat het maar eens afgelopen moest zijn met dat collectieve gedoe in het boekenvak. Hoezo iedereen dezelfde kansen? Volare is toch veel groter dan de rest, dus moeten ze betere condities krijgen. En dus niet meer de uitgever die de condities bepaald, die bepaalt Volare voortaan zelf wel. En die condities die bespreekt hij dan hooguit met de tien grootste uitgevers, de rest kan zijn rug op. En natuurlijk moet Volare ook betere condities krijgen dan Bol (Dumas had het wijselijk over “een internetwinkel”), want die zit toch maar te wachten tot de mensen een bestelling doen. Volare daarentegen levert een echte bijdrage aan het boekenvak en daar moet ze voor worden beloond.

Met een mengeling van kromme tenen en interesse zat ik te luisteren. Interesse omdat het leuk is iemand te horen praten over de verkoop van boeken, die geen bal verstand zegt te hebben van boeken, maar wel van verkoop. Kromme tenen omdat het ergerniswekkend is iemand met veel aplomb open deuren te zien intrappen terwijl hij niet eens weet dat het open deuren zijn. Zo suggereerde Dumas dat het misschien wel een heel goed idee zou zijn om goedlopende boeken in de buurt van de kassa te leggen. Briljant!

Er wordt door Dumas en consorten goed nagedacht over wat de doelgroepen zijn waarop hij zich richt. Als ik het goed begrijp richt hij zich op iedereen, dat noem ik nog eens focus. Maar het indelen in doelgroepen in plaats van in onderwerpen is een verrassend idee. Ik zie dan meteen voor me, bejaarden beneden, waar ze behalve boeken over gerontologie ook meteen plaswekkers en rollators kunnen aanschaffen (want waarom zou je je beperken tot boeken, aldus Dumas). Op de bovenste verdieping de zwevers. Daar komen de boeken over de geneeskrachtige werking van sterren, de poolster in het bijzonder. Een slagvaste etalage met boeken over hooliganisme. Een afdeling erotica, bij aanschaf van de hele serie 50 shades een blowjob gratis (o nee shit, dat is natuurlijk een op geld waardeerbaar voordeel, dat mag niet voor het Commissariaat).

Het werd even stil toen Maarten Asscher van Athenaeum het woord vroeg. Of Dumas dan niet blij was met de zegeningen van de collectiviteit zoals de CPNB en de vaste boekenprijs. Dumas haalde diep adem en barstte toen pas echt los. Over de vaste boekenprijs moest je hem de bek niet open breken blijkbaar. Dankzij die vermaledijde vaste boekenprijs immers is er een recht van retour, anders zou je niet goed lopende boeken gewoon kunnen afprijzen. En zo werkt de markt in België dus en daar hebben ze geen vaste boekenprijs. Kortom de markt in Nederland is hopeloos inefficiënt en dat moet maar eens afgelopen zijn.

De kunst wordt de komende tijd om door de blaaskakerigheid van Dumas heen te kijken. Hij vertelt zijn verhaal als een corpsbal in de kroeg, maar zijn aanpak is in ieder geval nieuw in die zin dat hij geen bal te maken heeft met de mores in het vak. We zien vanzelf of die mores Volare overleven of Volare de mores.

Naar
boven