The rule of the Americas

bureau Brandeis
22 jan 2011

Zoals we weten was vroeger alles beter. Als je een land wilde veroveren, dan trok je gewoon met een leger over de grens, vermoordde de mannen en verkrachtte de vrouwen, dat waren nog eens tijden.

Vandaag de dag gaat het er heel anders aan toe. Men neme het voorbeeld Wikileaks. Ook al is Wikileaks een Zweeds initiatief, de reactie is Amerikaans. Vanzelfsprekend reageert de Amerikaanse overheid op een actie als deze. Ik vind het ook niet leuk als mijn brieven voor iedereen toegankelijk worden gemaakt, maar daar doel ik niet op. De reactie van VISA en Mastercard is ontstellend en omvangrijk. Het wordt Wikileaks simpelweg onmogelijk gemaakt om te functioneren doordat de Amerikaanse creditcardmaatschappijen die samen ongeveer 90% van het digitale bancaire verkeer beheren, hen simpelweg van het betalingsverkeer uitsluiten. Daar is geen rechterlijk vonnis of democratische besluitvorming  aan te pas gekomen.

Ook in de mediawereld geldt the rule of the Americas. We zijn nog maar nauwelijks bekomen van de schok dat Google simpelweg besluit zonder enig overleg, alle beschikbare boeken te digitaliseren en via Internet beschikbaar te maken. Ze zijn dan weliswaar  zo vriendelijk geweest om aan te bieden de aldus gerealiseerde illegale inkomsten te delen met auteurs en uitgevers, maar ook hier geen rechter, geen politiek. De wereld wordt eenvoudigweg veranderd doordat een groot Amerikaans bedrijf dat wil.

Vorige week werd het geplaagde uitgeverswereldje, wederom opgeschrikt. Deze keer door de (wederom Amerikaanse)  onderneming Apple. Apple heeft eerst de trend gezet in de muziekbranche. Wereldwijd geldt voor de legale digitale download nu de norm van ongeveer 1 euro of 1 dollar. En nu verovert Apple stormenderwijs ook de aanpalende mediamarkten, met als klap op de vuurpijl de Nederlandse krantenmarkt. Nederland kent nu eenmaal het typische model dat veel kranten op abonnement geleverd worden bij de consument. En prompt besluit Apple als voorwaarde voor het gebruik van hun apps te stellen dat elk verkeer via hen moet en dat daarover dus voortaan fijn die 30% moet worden afgerekend, die Apple consequent rekent. Voor Nederlandse krantenbedrijven onmogelijk.

Ik heb al meer van dit soort acties voorbij zien komen van Apple. Zo maakt zij het ook aan andere partijen die een app laten maken onmogelijk om het Apple-loket te passeren. Als je een app maakt en je sluist de transacties naar jezelf in plaats van via Apple, dan krijg je simpelweg geen autorisatie van Apple en dus kiezen bedrijven eieren voor hun geld. In Nederland wordt de dienst uitgemaakt door het Amerikaanse Google, door creditcardmaatschappijen, door Apple  en door Microsoft. Ook in Nederland geldt de rule of the Americas.

Naar
boven