Spotify is voor bejaarden

Hans Bousie
23 mei 2019

Altijd al benieuwd geweest naar hoe het er nu echt aan toe gaat bij Spotify, ben ik het boek “Spotify teardown: inside the black box of streaming music” gaan lezen. Geschreven door een aantal wetenschappers die zorgvuldig onderzoek hebben gedaan naar hoe Spotify werkt. Dat met die black box, spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Inside the black box of the FBI zou bij mij waarschijnlijk ook werken, als er ergens een geheim gevonden kan worden ben ik je man.

Dat zal dan ook de voornaamste reden zijn waarom ik advocaat ben geworden. Wat ik doe is geheim. Het heerlijke daar aan is dat als ik niets doe dat ook geheim is. Een ideaal marketing tool. Als ik al acquirerend een maagdelijk witte, onontgonnen markt betreed, dan zullen potentiële cliënten (wij zeggen cliënten omdat je dan een hoger uurtarief kunt rekenen dan wanneer je het over klanten hebt) je vragen naar je ervaringen in de markt. Heb je die niet, dan kun je geheimzinnig glimlachen en zeggen dat je daar niets over kunt zeggen. Werkt geheid.

Zo organiseerde ik ooit een seminar bij mij op kantoor, drukke boel, er kwamen zo’n 50 mensen op af. Op het laatste moment had ik een ordner half achter een gordijn verstopt. Op de achterkant van die ordner had ik geschreven: “strictly confidential, merger Coca Cola / Pepsi Cola”. Het duurde een kwartiertje tot er een ongeruste bezoeker naar me toe kwam die me geschrokken wees op de doos in kwestie. Ik lachte samenzweerderig, bedankte hem uitvoerig en draaide de doos om, zodat de tekst niet meer zichtbaar was voor publiek. De bezoeker in kwestie is nog steeds cliënt overigens.

Terug naar Spotify. Ik hoopte al lezend het geheim van Spotify te ontdekken, maar erg coherente geheimen heb ik niet ontdekt. Tja, ik weet nu dat Spotify gaandeweg steeds van missie is veranderd (daar waar ik altijd heb geleerd dat je missie onveranderlijk moet zijn). Dat Spotify zeer aan het idee van gratis vast hield, totdat ze de Amerikaanse markt op wilde en merkte dat grote muziekmaatschappijen niet zaten te wachten op dergelijk aanbod. Er moest voornamelijk een abonnementsmodel komen.

Maar de voornaamste conclusie die ik al lezend heb getrokken is dat de software van Spotify die je muziekkeuze personaliseert ondoorgrondelijk is. In die zin dat uit het onderzoek blijkt dat als je maar oud genoeg bent (vanaf 60 jaar) een veel groter aanbod aan suggesties krijgt dan als je jong (rond de 35) bent. Dan wordt je blijkbaar geacht mainstream te zijn en dan denkt Spotify dat je geen smaak hebt, hetzij een smaak die niet afwijkt van je lotgenoten (dat komt op hetzelfde neer). En met die conclusie kan ik leven. Hoe ouder de kaas, de wijn of de luisteraar, hoe meer smaak. The black box is: Spotify is bedoeld voor bejaarden.

Hans Bousie

Naar
boven