Muziek behang

bureau Brandeis
21 dec 2018

Zo veel als ik kan genieten van muziek, zo kan ik me er ook aan ergeren. Nu moet u daar niet de wenkbrauwen bij op trekken hoor, die ergernis kan me dan ook wel weer inspireren om een stukje te schrijven.

As we speak zit ik in een hotel in Austin, Texas te proberen mijn hoofd bij mijn boek te houden. Dat is lastig, want overal in het hotel hangt muziekbehang. In de lobby, in de gangen, in het restaurant, op het terras en in de lift. Alleen in je kamer ben je veilig, althans op doordeweekse dagen, in het weekend speelt hier een Nirvana achtige band in de lobby met de volumeknop vol open, dan biedt zelfs ontsnappen naar je kamer op de 7e verdieping geen soelaas en kunnen alleen de armen van Morpheus je nog redden. Waarom zou een hotel haar gasten aan een dergelijke behandeling bloot stellen, nimmer aflatende muziek op vol volume? Ik doe een poging.

We zijn in de Verenigde Staten en in dat land, wat ik overigens een fantastisch land vind, worden zaken uitvergroot. Hebben wij een halve gare als Wilders rond lopen, dan maken zij van iemand die ontsnapt is uit een psychiatrische inrichting gewoon hun president. Spelen hier de kinderen af en toe met poppen, in de VS wordt de hele samenleving omgeDisneyd. Dus daar ga je, merken hotels dat mensen een beter humeur krijgen als ze naar muziek luisteren? Hop, dan stel je ze daar gewoon voortdurend aan bloot.

Wat over het hoofd wordt gezien is de vrije keuze, grappig dat dat nu juist in the land of the free gebeurt, maar toen het volkslied van de VS werd geschreven, had je nog geen muziek behang.

Gelukkig heb je in de VS voldoende plek om naar buiten te gaan, het land is zo immens dat buiten altijd binnen hand bereik is. Zou je denken, maar dan kom je aan in Houston. Wist u (ik niet) dat Houston voor een groot deel onder de grond gebouwd is? Dat er een uitgebreid stelsel van gangen is waarin winkels, hotel en restaurants zijn gehuisvest? Een Houstonian hoeft als hij het een beetje handig aanpakt, niet naar buiten. Hij stapt in zijn garage in zijn auto, rijdt naar zijn werk, parkeert zijn auto ook daar in een garage, loopt door de gangen naar zijn werkplek, luncht onder de grond en aan het einde van de dag keert zijn routine weer om. En wie vergezelt hem de hele dag? Juist muziek behang.

Hans Bousie

Naar
boven