Maximaal behagen

bureau Brandeis
20 jan 2011

Uruzgan. U weet het nog. Het vorige kabinet viel erover. Maxime Verhagen (CDA) wilde blijven en Wouter Bos (PvdA) wilde er van tussen.

In nu gewikileakte stukken staat dat een topambtenaar onder Verhagen de Amerikanen heeft gebruikt om druk uit te oefenen op Wouter Bos. Zozo, ’t is nogal wat. Hoe gaat zoiets in zijn werk?

Kijk, zo’n topambtenaar heeft aan de ene kant zijn baas. Verhagen, een soort amerikanofielefoob die niets liever wil dan zijn bondgenoten blijven aflikken in Uruzgan. En aan de andere kant de Amerikanen die maar aan z’n kop blijven zaniken waarom verlenging van die missie nog niet is geregeld.

Het antwoord richting Amerika is dan natuurlijk dat je zelf dolgraag wilt, maar dat die vermaledijde coalitiepartner Wouter Bos loopt te draaikonten. Ok, zeggen die Amerikanen dan. Dus als we die Bos omlullen, dan is het probleem opgelost? Ja, dat klopt. Ok, good to know. Hoe gaan we dat doen? Hey, hold a sec. Die Bos, is dat niet de man die zo graag bij die G20 top wil zijn? Ja, dat klopt.

Ok. Dus als we hem het gevoel geven dat de G20 dichterbij komt als hij stopt met zeuren over Uruzgan, dan zou dat zomaar eens het juiste duwtje kunnen geven? Tsja, good thinking, dat zou best eens kunnen. Het leven is geven en nemen. Zullen we dat dan maar eens proberen? Yeah, why not.

Zo zal het wel ongeveer gegaan zijn. Nou, ik val er niet subito van om. U? Het zal u toch ook niet verbazen? Dit is toch politics ten voeten uit? Eén grote slangenkuil met voortdurende ruilhandel in politieke belangetjes?

Met als opperslang Verhagen. Die zich nu weer in dit kabinet heeft gekronkeld. Maar die over dit onderwerp stijf de lippen op elkaar houdt. Nota bene hij, degene om wie het juist allemaal draait en die zijn ambtenaar zou kunnen disculperen. Maar nee, hij is ‘staatsrechtelijk’ niet degene die er over gaat, dat is de huidige minister.

Verhagen laat het vuile werk opknappen door zijn ambtenaar en vervolgens door zijn collega minister. En door die jongens en meisjes in den vreemde natuurlijk. Die zijn gelukkig een stuk heldhaftiger.

Naar
boven