Mag het ietsje meer zijn?

Hans Bousie
12 mrt 2011

Een ingezonden brief in Boekblad van Joke van Dijk van Kantoorboekhandel Sprey. Mevrouw van Dijk klaagt in deze brief over de in haar ogen overdreven dure promotie-actie door het CPNB rond de maand van het Spannende Boek. In deze tijd van bezuinigingen en kosten besparingen moeten de contributie van CPNB en KBb liefst omlaag en dit soort dure fratsen jagen de kosten alleen maar op.

Tja, heeft mevrouw van Dijk hier een punt? Ik denk het niet. Waar het op dit moment om gaat is dat elke ondernemer in het boekenvak haar knopen telt. Vraag je af wat je toegevoegde waarde is. Zodra je dat weet kun je zelf bepalen wat je nog aan promotie of marketing nodig hebt. Men neme Kantoorboekhandel Sprey, volgens haar website is Sprey gevestigd in Abcoude en Ouderkerk aan de Amstel en voert zij een gevarieerd assortiment waarvan boeken maar een onderdeel uitmaken. Er worden kantoorartikelen verkocht, maar ook speelgoed en tijdschriften.

Het zou zo maar kunnen zijn dat het lidmaatschap van KBb of het daardoor indirect betrokken zijn bij de CPNB voor een winkel als Sprey per saldo meer kost dan het oplevert. En dan moet Sprey er snel mee ophouden. Geen boekenbonnen meer verkopen of innemen, niet langer profiteren van Boekenweek of andere acties en geen vraagbaak meer bij de hand als je er als winkelier eens niet uit komt. Als al die voordelen niet opwegen tegen de kosten van het lidmaatschap dan ben je niet handig als je lid blijft.

Maar dat is heel iets anders dan piepen of het een onsje minder mag. Als je het doet, moet je het goed doen. En dat adagium geldt al overduidelijk voor marketing en promotie, maar is nog urgenter als de tijden tegen zitten. Het bangste wat je kunt doen en daarmee het minst slim, is bibberend in een hoekje gaan zitten en her en der een tientje te besparen.

Reken een brancheorganisatie af op de manier waarop die georganiseerd is. Kom op de jaarvergaderingen en laat je stem horen, maar ga niet de meest indrukwekkende marketingacties die het boekenvak wereldwijd kent met de kaasschaaf te lijf omdat je geld wilt besparen. Op de kosten letten is heel goed en het geld wat je daarmee overhoudt kun je gebruiken voor het lidmaatschap van je brancheorganisatie en het aanjagen van je eigen ondernemerschap.

Maand van het Spannende Boek? Profiteer van de acties van de CPNB en houdt zelf een nachtelijke speurtocht in Abcoude met als special guest Charles den Tex, die zijn bloedstollende verhalen in donkere steegjes en louche cafés voordraagt. Die tijd lijkt me beter besteed dan aan het schrijven vanjammerklachten.

Naar
boven