Lieve Eveline

Hans Bousie
22 jan 2019

Ga er maar aan staan. Eppo van Nispen tot Sevenaer vervangen als directeur van de CPNB. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. En dat is precies de taak waar jij Eveline Aendekerk voor staat. En dus werd naar jouw speech ter gelegenheid van de combi KVB Boekwerk en CPNB borrel door “het vak” reikhalzend uitgekeken.

Even terug. De naam van de Stichting. Uit die naam kun je een paar zaken afleiden. Allereerst dat het een stokoude stichting is, de aanduiding propaganda wijst immers naar de tijden waarin de gestaalde kaders door de straten marcheerden onder het machtig ten gehore brengen van de Internationale. Maar ja, propaganda voor het Nederlandse boek. Dat ruikt naar spruitjes. Waarom niet voor het boek in zijn algemeenheid? Er worden in Nederland meer boeken van buitenlandse schrijvers gelezen dan van Nederlandse, dus ik zou zeggen, laat die N maar vallen.

Dat vervangen van Eppo, die kleine druktemaker, moet je ook weer niet overschatten Eveline. Ik weet nog toen Eppo aantrad ter vervanging van Henk Kraima. Henk, de marketeer die gedurende tweehonderd jaar zijn stempel op de CPNB had gedrukt, leek onvervangbaar. Henk was en is het boekenvak in optima forma, prat op het collectief, graag pratend over “het vak”. Henk en ik hebben vaker de degens gekruist als het ging om nut en noodzaak van de Wet op de vaste Boekenprijs. Maar altijd bleef onze discussie netjes en beleefd. Henk, every inch a gentleman. En dan moest zo’n klein driftkikkertje zo’n man gaan vervangen? Nou en hoe. Ik herinner me dat ik met Eppo ging lunchen voorafgaand aan zijn start bij CPNB, ik kende hem nog uit een ander leven en daar heb ik geprobeerd hem een beetje voor te bereiden op het wespennest waar hij in zou stappen. Natuurlijk naar buiten toe een collectief, maar intern vaak knap verdeeld. En alle ballen op CPNB, lossen jullie het maar op, we betalen jullie toch? Terug naar Eppo. Waar Eppo komt is energie en als hij gaat resteert een stofwolk en verbijstering. Zo’n man die je je voorstelt orerend op de tafel bij het gala van zijn studentenvereniging. Een lieverd met een grote bek. Maar Eppo was na enige tijd gewoon de CPNB.

En dus Eveline is dat je voorland. Als je baas wordt van de CPNB, dan wordt je daar mee vereenzelvigd. Zoals het baasje op de hond gaat lijken (of andersom). Dat gaat niet van de ene dag op de andere, maar langzaam val je met de club samen. Opeens noemen ze je thuis directeur. Opeens wordt je bij alle boekenfeestjes uitgenodigd, het Boekenbal organiseer je zelf. Let op, iedereen die je de komende maanden tegen komt, gaat bedelen om kaartjes.

Eveline ik vond je speech veelbelovend, niet zozeer  vanwege de inhoud, maar vanwege je toon. Die was open en kwetsbaar en ik zag dat dat mensen raakte, mijzelf voorop. En daarmee heb je de organisatie al veranderd. De nieuwe CPNB, open en kwetsbaar.

Hans Bousie

Naar
boven