Iron Maiden vs. Ion Maiden

bureau Brandeis
03 jun 2019

De bekende heavy metal band Iron Maiden heeft game-ontwikkelaar 3D Realms voor de rechter gedaagd vanwege het uitbrengen van de game Ion Maiden. Volgens Iron Maiden maakt 3D Realms (dat o.a. ook gameklassieker Duke Nukem ontwikkelde) inbreuk op hun merkrechten. De band eist daarom 2 miljoen US dollar schadevergoeding.

De gelijkenis is groot
Iron Maiden vs. Ion Maiden; het klinkt natuurlijk zo goed als hetzelfde. Volgens de band zou het publiek daardoor in verwarring kunnen raken en kunnen denken dat de game gelieerd is aan de band. Er zouden ook al voorbeelden zijn van fans die denken dat de game en de band iets met elkaar te maken hebben. Heel gek is die gedachte overigens niet, want de band heeft haar naam inderdaad al eens eerder gekoppeld aan een game: Legacy of the Beast.

Toeval?
Bovendien is het volgens de band niet toevallig dat het hoofdpersonage van de game Shelley Harrison is genoemd, terwijl de bassist van de band Steve Harris heet. Ook zou de schedel in het logo van de game zijn afgeleid van de mascotte van de band: Eddie. Kortom, alles is er volgens de band op gericht om aan te haken bij de bekendheid van het merk Iron Maiden.

Merkinbreuk of niet?
Is er echt sprake van merkinbreuk? Ik denk het wel. Iron Maiden verdient als bekend merk vermoedelijk ook méér dan normale bescherming. Maar mijn inschatting is dat deze kwestie geschikt gaat worden. De band zal wel een licentievergoeding weten af te dwingen en in ruil hoeft de game geen andere naam aan te nemen. Maar daar moeten ze wel eerst nog even onderling uitkomen natuurlijk.

Syb Terpstra

 

 

Naar
boven