Indiebound.org

bureau Brandeis
12 feb 2013

Heeft u recentelijk nog gejuich gehoord in boekenland? Ik niet, en dat is onterecht. Eindelijk is hier immers het antwoord voor de kleine boekhandel die mee wil marcheren in de wereld van het ebook. Google ebooks werkt (volgens eigen zeggen succesvol) samen met boekhandels. Althans dat doen ze in de Verenigde Staten en het is de bedoeling dat ze dat ook in Nederland gaan doen zo meldde Philippe Colombet afgelopen week bij Vers voor de Pers.

Wat is het probleem voor kleine boekhandels? Het probleem zit in de eerste plaats tussen de oren en sneeuwt daarnaast onder in de dagelijkse gang van zaken. De gemiddelde kleine boekverkoper heeft er echt de tijd niet voor om eens lekker te gaan zitten en aan een businessplan te schrijven “hoe om te gaan met de 21e eeuw”. Die is veel te druk met de boekhouding, gezeik met de bank, de aansluiting met het CB, het bijbestellen, het ordenen, wel of geen personeel, wel of niet op zondag open, zet ik ”Geschiedenisvan de Filosofie” van Storig, bij geschiedenis of bij filosofie, etc. etc.

Overkom je dat, dan is er nog altijd de perceptie. Kleine boekhandelaren hebben het idee dat ze toch nooit op kunnen tegen de grote jongens van deze wereld. Van Bol.com tot Apple, van Amazon tot Google. En weet u, ze hebben gelijk. Die wedstrijd ga je niet winnen. You can’t beat them.

Gelukkig hoeft dat vandaag de dag ook niet meer. Immers de grote jongens, die wel de tijd hebben over hun businessmodel na te denken, hebben hun closed shops open gegooid. Vergeet Apple, die denkt nog in geslotenheid en gaat op de lange duur de wedstrijd verliezen, maar kijk naar Bol.com en Google. Beiden bedrijven gooien hun site open voor “partners”. Het klinkt raar, maar waarom zou je als individuele boekhandel je site niet linken aan die van Bol? Ben je bang dat je je torenhoge omzet aan hen verliest, dan zou ik het zeker niet doen. Maar zet je nagenoeg niets om, dan waarom niet?

Een meer aanvallende optie is partneren met Google ebooks. De American Booksellers Association heeft een samenwerking opgezet met Google ebooks. Het principe is eenvoudig (zie www.indiebound.org). Je sluit je aan bij deze club en vervolgens worden klanten die in jouw gebied willen shoppen automatisch naar je doorgeleid. De filosofie achter de site is dat er voldoende klanten zijn die hun “local community”willen steunen. En dus dat er voldoende lezers zijn die hun boeken graag bij hun eigen boekhandel afhalen, dan wel via hen downloaden.

En dus komt er steun uit onverwachte hoek. Join them! Zet je vooroordelen overboord. Blijf in je fysieke winkel gewoon doen waar je goed in bent en sluit je op het web aan bij partijen die beter zijn dan jij. En op die manier, wie weet….overleef je wel.

Gerelateerde artikelen
Naar
boven