Het belang van de fysieke boekhandel

bureau Brandeis
17 jan 2022

Hoezo zitten die mensen uit het boekenvak dan te klagen dat ze open willen, de verkopen zijn sky high immers? De verkopen via digitale platformen, bol.com voorop, zijn inderdaad zeer gestegen, dankzij of ondanks Corona. En toch wordt er gepiept door de boekverkopers met een fysieke winkel. Natuurlijk is dat deels goed begrepen en gegund eigenbelang, vergelijkbaar met het klagen van de horeca en de cultuursector. Maar is het niet zo dat digitale verkoop de fysieke verkoop gewoon inhaalt en dat dat gewoon een teken van de tijd is? Zoals de internationale handel met grote lompe VOC zeilschepen, gevolgd door een korte bloei van de klipper, links en rechts voorbij is gestoken door gemotoriseerd scheepvaartvervoer? Dus dan zou de boodschap aan de boekwinkels zijn, het is een kwestie van tijd voor jullie domweg overbodig worden. Niet zeuren.

Voorop gesteld dat ik het ideaal vind dat er zoiets bestaat als bol.com of elke andere vorm van online verkoop. Ik kan als ik dat wil als het pestpokkeweer is gewoon vanuit mijn warme huis alle boeken bestellen die ik wil en dat doe ik ook, niet in de laatste plaats omdat het in Nederland met enige regelmaat pestpokkeweer is. Het gemak van de online bestelling wordt langzamerhand wel een beetje verstoord door de ergernis van de inmiddels steeds vaker aanbellende bezorgers; als je net op de wc zit, onder de douche staat of iets anders aan het doen bent waarmee je niet onmiddellijk kunt of wil ophouden. Die bezorgers krijgen steeds meer haast, als je niet binnen 5 seconden bij de deur bent, dan gooien ze het pakje in kwestie gewoon op de stoep en zoek je het maar lekker uit. Ergernis vergelijkbaar aan bumperkleven.

Maar de boekwinkel, de fysieke winkel, is heel andere koek. Bij een winkel kan ik rondneuzen. Ik ga met enige regelmaat naar de boekwinkel zonder een vooropgezet plan of met een vage notie van wat ik zou willen hebben en waar ik over heb gelezen. En dan verlaat ik de winkel met een stapeltje boeken. Ik heb altijd meer ongelezen boeken in huis dan ik in een paar maanden zou kunnen uitlezen, maar koop toch voortdurend nieuwe, met het geld dat ik verdien door uitgevers te adviseren natuurlijk, die cirkel is dan ook mooi weer rond. Daarnaast kan ik overleggen met de verkoper in kwestie. Een boek uit de kast zien te toveren waarvan ik nog slechts de halve titel weet, een tip krijgen over een mij onbekende Engelse schrijfster, etc. etc. Het kopen van boeken in een winkel is voor mij een belevenis. Het kopen van boeken online is alleen maar makkelijk en verder niks. En daarom is het zo belangrijk dat de fysieke boekhandel er is. Je wordt verder geholpen, op idee├źn gebracht, debutanten zien er het licht. Kortom, vertrouw er op dat de fysieke boekhandel nooit en te nimmer overbodig zal worden.

Naar
boven