Gibson verliest merkrecht op iconische Flying V-gitaar

bureau Brandeis
09 jul 2019

De Stratocaster en Telecaster van Fender, de Les Paul en SG van Gibson, de Warlock van BC Rich; zomaar een greep uit enkele van de bekendste gitaarmodellen. Maar misschien wel de meest iconische gitaar is de Flying V van Gibson.


Ontworpen eind jaren ’50, maar pas populair vanaf de jaren ‘60/’70. Vanwege het niet al te toegankelijke uiterlijk vooral gebruikt door gitaristen in de steviger muziekgenres.

Flying V-model beschermd via het merkenrecht

Al jarenlang weet Gibson het model te beschermen via het merkenrecht. Verschillende te veel lijkende modellen van concurrenten werden van de markt geweerd. Al deden variaties op het model wel hun intrede, zoals de Rhoads van Jackson:

 

 

Flying V-merk nietigverklaard

De eigenaar van de Duitse basgitaarfabrikant Warwick, Hans-Peter Wilfer, startte enkele jaren geleden een nietigheidsactie tegen één van de merkregistraties voor de Flying V in de EU. En onlangs besliste het EU Gerecht van Eerste Aanleg in hoger beroep dat het desbetreffende Flying V-merk inderdaad nietig is (net als daarvóór het Europese merkenbureau ook al had geoordeeld).

Het merk zou onvoldoende onderscheidend zijn en het zou dat onderscheidende karakter ook door de jaren heen niet hebben verkregen. Dit zou mede te maken hebben met het feit dat er heel veel verschillende gitaarvormen beschikbaar zijn op de markt. Daardoor zou het relevante gitaarspelende publiek niet snel een bepaalde (V-)vorm beschouwen als afkomstig van één specifieke gitaarbouwer, maar eerder als één van de vele beschikbare gitaarvormen.

Het gaat om deze merkregistratie:

 

De nietigverklaring lijkt mij onterecht

De beslissing van het EU Gerecht lijkt mij niet juist. De V-vorm voor een gitaar is volgens mij al inherent onderscheidend voor gitaren. Maar voor zover dat niet het geval zou zijn, heeft die vorm toch zeker wel onderscheidend vermogen gekregen. Er zijn inderdaad heel veel verschillende gitaarvormen, maar de Flying V is niets minder dan iconisch. Elke gitarist weet dat het om een Gibson gaat.

Ik vermoed dus ook dat Gibson het nóg een treetje hoger gaat opzoeken, namelijk bij het EU Hof van Justitie: onze allerhoogste merkenrechter.

En maar hopen voor Gibson dat daar een paar rechters zitten met meer gitaarhistorisch besef.

Niet getreurd, de Flying V is nog niet vogelvrij verklaard

Trouwens, helemaal met lege handen staat Gibson niet. In de EU bezitten ze nog veel meer merkregistraties, waaronder ook voor de Flying V, zoals bijvoorbeeld deze:

 

Al loopt ook daartegen momenteel een nietigheidsactie, ingesteld door… diezelfde Hans-Peter Wilfer van Warwick.

Wordt vervolgd dus!

 

 

Naar
boven