Gemaakt met AI

Hans Bousie
10 jan 2023

Boeken schrijven met AI. Voor hen die achter de tijd aanwandelen, AI staat voor artificial intelligence. Ooit begonnen met een schaakcomputer die vrachtwagengroot was en toch van geen kanten op kon tegen echte grootmeesters. Maar vandaag de dag hebben we zelflerende algoritmes, die zaken zo snugger op een rijtje kunnen zetten dat zelfs hun eigen ontwerpers het nauwelijks meer allemaal kunnen volgen. Met die algoritmes worden bedrijven als Meta en Alfabet (sorry Facebook en Google) groot, groter, grootst. Totdat ze er door hun concurrenten uit worden getiktokt natuurlijk.

Richard Otto van Tens Media dacht, dat kan ik ook, zo blijkt uit een interview met Boekblad. En zo knutselde hij in anderhalf uur een kookboek bij elkaar compleet met recepten, ingrediëntenlijsten en tekeningen. De op die manier gecreëerde “Gooise Tosti” ga ik zeker een keer maken. Nu wil het geval dat ik al tijden nadenk over het uitbrengen van mijn eigen roman. Ik weet in grote lijnen al wat ik wil gaan schrijven, maar tot nu toe was ik voornamelijk bezorgd om de hoeveelheid tijd die dat allemaal zou moeten gaan kosten. Nog geen week geleden werd ik door mijn aanstaande uitgever (jaja, zo werkt dat soms, ik heb al een uitgever maar nog geen letter op papier) opgepord om nu toch echt eens die twee maanden vrij te nemen om te schrijven.

Twee maanden vrij nemen…Ik was het ooit van plan, de eerste twee maanden van 2020. Totdat er iets tussendoor kwam en in plaats van ik een boek startte mijn geliefde haar bedrijf. Ook wat waard natuurlijk, er moet immers brood op de plank komen voor als advocaten opeens vervangen worden door AI.

Even terug naar AI en Richard Otto. Ik werd helemaal blij van zijn initiatief. Ik hoef helemaal geen twee maanden vrij te nemen, ik zet gewoon Chat GPT in en anderhalf uur later is mijn boek klaar. En als ik niemand vertel dat ik het zo gedaan heb, kan ik toch mooi goeie sier maken en mezelf als schrijver profileren en wellicht zelfs uitgenodigd worden voor het boekenbal, allemaal pure winst.

Kan dat allemaal maar zo, auteursrechtelijk? Richard Otto lijkt zich er niet echt om te bekreunen, volgens hem gaan de ontwikkelingen zo snel dat de wetgever het allemaal niet bij kan houden. Hij moet nog zien dat een rechter het veroordeelt.

Daar, mijn beste Richard, heb ik mijn bedenkingen bij. Je kunt de software niet aanspreken op auteursrechtinbreuk, dat is waar. Maar degene die de software gebruikt en daarmee auteursrechtinbreuk pleegt wel hoor, daar is geen nieuwe wet voor nodig. Als het resultaat hetzij door AI, hetzij door zorgvuldig plak- en knip jatwerk inbreuk maakt, dan kan de inbreukmaker worden aangepakt. Wie weet gebruikt de rechter ook AI, hopelijk een actuele versie, zodat Otto niet  volautomatisch tot 25 jaar strafkamp wordt veroordeeld.

Hans Bousie, Boekblad

Naar
boven