Internet & Technologie

bureau Brandeis heeft ongeëvenaarde kennis en ervaring op het gebied van internet en technologie. Wij hebben aan de bakermat gestaan van de ontwikkeling van het recht op dit gebied. Geen Nederlands kantoor heeft zoveel rechtbankervaring op het gebied van internet en technologie als wij.

We staan bekend om onze strategische en creatieve benadering van vaak complexe juridische puzzels. Wij zijn er trots op onze cliënten bij te hebben mogen staan bij technologische innovaties die de wereld hebben veranderd. Wij waren betrokken bij de oprichting van Skype, zijn al jaren de Nederlandse huisadvocaat van eBay en hebben Netflix begeleid bij de oprichting van hun Europese hoofdkantoor in Amsterdam.

Vanaf de geboorte van het commerciële internet hebben de advocaten van bureau Brandeis spraakmakende zaken gevoerd op het gebied van internet en technologie. Ieder jaar weer is bureau Brandeis betrokken bij baanbrekende rechtszaken in de sector.

 • In 2003 behaalden we een legendarische overwinning bij de Hoge Raad voor een aanbieder van peer-to-peer technologie, de eerste wereldwijd;
 • In 2006 wonnen we voor UPC, KPN, Orange en andere internetproviders een zaak over de afgifte van persoonsgegevens;
 • In 2012 wonnen we voor Marktplaats een zaak bij het Hof Leeuwarden over de aansprakelijkheid van platformaanbieders;
 • In 2014 zette de Hoge Raad een streep door wetgeving die heffingen op MP3-spelers blokkeerde;
 • Op dit moment lopen drie van onze zaken bij het Europese Hof van Justitie: Sanoma / GeenStijl over de auteursrechtelijke kwalificatie van de hyperlink, NUV / VOB over de vraag of e-books door bibliotheken zonder toestemming van uitgevers mogen worden uitgeleend en XS4ALL / Brein over de vraag of internetproviders het internetverkeer naar The Pirate Bay moeten blokkeren.

Wij combineren kennis van de techniek met het recht. De advocaten van bureau Brandeis kunnen in begrijpelijke taal aan een rechter uitleggen hoe het internet werkt. Dat geeft ons een enorme voorsprong op advocaten die weinig affiniteit hebben met technologie. Dikwijls werken wij met deskundigen samen om complexe technische aspecten van een zaak goed over het voetlicht te brengen.

Wij procederen en adviseren onder meer over de volgende onderwerpen:

 • de aansprakelijkheid van internetdienstverleners en tussenpersonen voor de onrechtmatige of inbreukmakende handelwijze van hun gebruikers of klanten;
 • het spanningsveld tussen het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting;
 • de gevolgen van “the internet of things” voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;
 • hoe wetgeving moet worden aangepast als gevolg van de deeleconomie, sharing economy of collaborative economy;
 • de auteursrechtelijke aspecten van 3D printen;
 • notice and takedown (NTD) claims en verzoeken tot het ontoegankelijk maken van content;
 • de wijze waarop moet worden omgegaan met de privacy van klanten/gebruikers en met verzoeken tot het verstrekken van persoonsgegevens door rechthebbenden of justitie;
 • het opstellen, beoordelen en uitonderhandelen van de toepasselijke (IT)contracten, zoals algemene voorwaarden, licenties, in- en verkoopvoorwaarden en SLA’s.
 • het opstellen van een privacybeleid, cookiestatement, protocol datalekken, en bewerkersovereenkomsten;
 • het online consumentenrecht (koop op afstand, informatieplichten, en herroepingsrecht).

De sector internet & technologie omvat ondernemingen die zich bezig houden met dienstverlening op het internet, zoals internet access providers, hosting providers, zoekmachines, platforms, veiling websites, online databanken, nieuwssites, forum, webwinkels, en blogs. Dit soort partijen staan voortdurend onder druk, want bevinden zich een spagaat tussen de vrijheid van informatie, het recht op privacy, en de rechten van derden, zoals intellectuele eigendomsrechten. Ook politiek staan deze onderwerpen hoog op de agenda.

De advocaten van bureau Brandeis behoren tot de absolute top op het gebied van internet en technologie. Zij kennen het recht, snappen de markt en begrijpen de techniek. Van oudsher treedt bureau Brandeis op voor de belangen van de informatie tussenpersonen. De advocaten van bureau Brandeis zijn betrokken bij de meest spraakmakende zaken over internet en technologie, onder meer voor de Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie.Onze specialisten
Internet & Technologie

Naar
boven