Fintechs en nieuwe markttoetreders
Nieuwe markttoetreders kloppen met baanbrekende toepassingen op de poorten van het traditionele financiële systeem. Uitdagers van de gevestigde orde, waaronder FinTechs, neo-banken en cryptodienstverleners, ontwikkelen nieuwe diensten om financiële markten efficiënter en toegankelijker te maken voor consumenten.
We favour the challenger.
Uit ervaring weten wij dat FinTechs ambitieus zijn, innovatiegericht en constant moeten blijven concurreren. Het opbouwen en behouden van een goede reputatie is hierin essentieel. Tegelijkertijd moet rekening gehouden worden met een steeds complexer wordend juridisch landschap en het voldoen aan regulatoire verplichtingen.
FinTechs krijgen vaak te maken met verschillende wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de verplichtingen uit de Wet op het financieel toezicht (Wft) en in het bijzonder de PSD2 (en aankomende PSD3/PSR), Markets in Crypto Assets Regulation (MiCAR) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
Vanwege het innovatieve karakter van hun producten is het soms nog onduidelijk of, en zo ja, welke wet- en regelgeving op hen van toepassing is. In dat kader hebben wij ervaring met het beoordelen van de (beoogde) dienstverlening in het licht van (aankomende) financiële wet- en regelgeving.
Bij bureau Brandeis begrijpen we de unieke uitdagingen van FinTechs en nieuwe markttoetreders. Met een pragmatische aanpak en oog voor detail zorgen wij ervoor dat de dienstverlening van onze cliënten toekomstbestendig is. Mocht het nodig zijn, dan schromen we er niet voor om uw belangen te behartigen in discussies met andere marktpartijen of toezichthouders zoals de AFM/DNB.
Wij hebben verder ook ervaring met:
- Het adviseren over vraagstukken ten aanzien van de (aankomende) wet- en regelgeving zoals de Wft, PSD2 (PSD3/PSR), MiCAR, MAR, AIFMD/UCITS en MiFID II. Ook hebben wij kennis en expertise met regelgeving rondom persoonsgegevens (AVG).
- Het beoordelen of (beoogde) dienstverlening onder toepassing zijn van (aankomende) financiële wet- en regelgeving valt.
- Het begeleiden bij en – indien nodig – het aangaan van discussies met de financiële toezichthouders AFM en DNB of het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).
- Het bijstaan van marktpartijen in bezwaar- en beroepsprocedures tegen de AFM of DNB en het beantwoorden van informatieverzoeken van toezichthouders.
- Het oplossen van civielrechtelijke (handels)geschillen tussen marktpartijen, indien nodig door het starten van een procedure.