Een titanenklus

Hans Bousie
05 mrt 2019

Je zult maar directeur van de KBb zijn, dan heb je even wat om je tanden in te zetten. Voorheen heette de club de NBb, de Nederlandse Boekverkopersbond en een aantal jaren geleden is de NBb KBb geworden, de Koninklijke boekverkopersbond.

Ik zie nog tijdens een boekhandelsfeestje de toenmalig directeur Ari Doeser met een soort karatesprong op het podium springen om het koninklijke nieuws wereldkundig te maken, wat een blijdschap. De KBb is niet voor niets koninklijk geworden, het is een eerbiedwaardig instituut inmiddels.

Anne Schroën, voorheen o.a. Bruna en Bezige Bij was daar een jaar lang interim directeur en dat leek me al een zware klus. En als interim directeur heb je dan altijd nog de ontsnappingsroute van de tijdelijkheid. Alles wat niet goed gaat kun je afschuiven op de vorige directeur, al te hoge ambities hoef je niet te hebben, want je bent toch zo weg. Hoe anders is dat als je echt de verantwoordelijkheid krijgt, zoals Anne nu als echte directeur. Je kunt dan nog één keer in een interview laten doorschemeren dat er behoorlijk wat geld in projecten is gestopt waarvan je je kunt afvragen of dat goed besteed was en daarna is het afgelopen, dan kom je daar niet meer mee weg. Dan moeten er allereerst vergezichten komen (die zijn voor de bühne) en vervolgens vooral tastbare resultaten. Haal je een goede cao-deal binnen, klets je het btw-tarief weer naar beneden? Hou je de marges bij CB intact, zorg je voor een gunstig ondernemersklimaat. Et cetera.

Het lastige aan dit soort tastbare resultaten is dat ze toch heel moeilijk tot een individueel lid zijn terug te leiden. Als je als boekverkoper in Gasselternijeveenschemond contributie moet betalen en als resultaat terug hoort dat er gepoogd is om het btw-tarief weer omlaag te krijgen, ben je dan blij? Kun je zo boven jezelf uitstijgen als boekverkoper dat je daadwerkelijk het belang van het collectief boven je eigen belang kunt stellen? Kortom, kun je er met een wat Aziatische inslag naar kijken? Dat lijkt mij de grote uitdaging voor de nieuwe directeur. Het verbindend verhaal blijven uitleggen zodat het geld van de boekverkopers vanzelf de contributiekas van de KBb inrolt. Dat je daarbij uitlegt dat je in ieder geval op de kosten gaat letten en dat je je dure pand verlaat, lijkt me een goede eerste stap.

Hans Bousie

Naar
boven