De prijs van het ebook

Hans Bousie
17 jan 2011

Heftige discussie op Boekblad over de prijsstelling van het ebook. Marc Gisbers verwijt degenen die reageren terecht dat men niet zo maar wat moet roepen. Jammer is alleen dat hij vervolgens zelf maar wat gaat roepen.

Volgens mij blijft een handig uitgangspunt “de schrijver” en het doel “de lezer”. Daartussen overleven slechts diegenen die toegevoegde waarde bieden. Als dat toevallig een uitgever of boekverkoper is fine. Als dat echter de slijterij op de hoek (striking back) of Vodafone blijkt te zijn ook goed. De oude uitgeverij en de oude boekhandel zijn slechts dan relevant als ze toegevoegde waarde (blijven) bieden.

Dan de discussie op een ander niveau. De schrijver heeft een verhaal. Dat verhaal werd tot voor kort slechts op papier aangeboden, nu is daar de digitale optie bij gekomen. Er is dus iets bij en dat is winst. Hoe het zit met de perceptie en het verdienmodel rond print zit weten we wel, herstel wisten we wel. Hoe dat zit met ebooks weten we nog niet. En aangezien we wat dat betreft nog in het duister tasten is het niet handig om (verontwaardigd) uit te gaan van wat geldt in de oude wereld en ieder die voorstelt daar van af te wijken neer te schieten.

Wellicht handig om te kijken naar ervaringen in de digitale muziekindustrie. Daar blijkt digitaal een extra vehikel naar de maker te zijn. Een extra marketinginstrument dat vooral via social media kan worden ingezet (I like). Een ebook is een heel ander vehikel, voor dezelfde inhoud, dan een gedrukt boek, waarom dan toch die vergelijking? In de muziekindustrie weet men in ieder geval nu dat de prijs hoog houden, piraterij in de hand werkt en dan verdien je straks helemaal niets meer in plaats van 4,99.

Het ebook is niet het pbook en dus is een frisse benadering van deze nieuwe mogelijkheid een kans in plaats van een probleem. Adapt or die is het adagium gebleken in de muziekindustrie. En nog een tip, zo lang uitgevers hier in Nederland niet het agentuurmodel (zoals in de VS) omarmen, hebben uitgevers geen sikkepit te zeggen over de verkoopprijs, dat is aan de verkoper (al dan niet de oude boekhandel).

Naar
boven