Daar waar de rivierkreeften zingen

Hans Bousie
30 jan 2023

Afgelopen week was het dan eindelijk weer zover in de Rode Hoed, een onvervalste samenkomst van het boekenvak, nou ja, in ieder geval van een deel daarvan. In ons aller leven is er de afgelopen jaren een wat merkwaardig gat gevallen. Alle dromen en verlangens uitgesteld, nabijheid vervangen door digitale communicatie. Thuiswerken in plaats van samen komen en ik dacht tot voor kort dat dat alleen maar heel fijn was. Blijkbaar wist ik niet wat ik miste.

Begrijp me goed, ik vind het heerlijk om thuis te werken. Ik deel mijn eigen tijd in, ik heb geen reistijd, ik word niet gestoord door binnen rennende collega’s. Ik zie mijn vrouw en kinderen veel meer, maak meer deel uit van hun leven, kortom niets dan vreugde, dacht ik. Tot dat het samen komen weer begon. Voor mij was de aftrap een reisje naar het bûtenlan en aansluitend Noorderslag, de opening van het muziekjaar in Groningen. Het voorlopig eindsignaal was te horen bij KVB Boekwerk / de CPNB borrel in de Rode Hoed.

Ik weet niet hoe het u verging, maar ik moest er weer even in komen. Opeens sta je weer te praten met mensen die je jaren niet live hebt gezien, alsof je een paar jaar in een ander land hebt gewoond. En zoals dat gaat op dat soort borrels, je bent net goed en wel in gesprek met iemand of daar heb je de volgende al weer. Daar is nou het oer Nederlandse woord gezellig voor uit gevonden. Het was dat de oppas naar huis moest.

Hoe symbolisch dan ook dat het boek ‘Daar waar de rivierkreeften’ zingen het best verkochte boek van 2022 bleek te zijn. Net voor de Corona pandemie gelanceerd als “Het moerasmeisje” deed het eerst niet zo veel, en al zeker niet in Nederland. Het boek bevond zich in een lockdown. Totdat de visionaire uitgever besloot tot een nieuwe omslag, een nieuwe titel en een nieuwe campagne en bam daar ging het boek, als een raket door de opnieuw geopende wereld. Dat vind ik nou een prachtige demonstratie van hoe je als uitgever waarde kunt toevoegen, hoe je meer kunt zijn dan de intermediair tussen de kroontjespen en de drukletter.

Dat het daarbij om een debuut ging van een 70 jarige deed mij nog eens extra goed. Ik bevind mij nu eenmaal in een fase waarin ik me realiseer dat ik waarschijnlijk wel in de tweede helft van mijn leven ben terecht gekomen. En in de tweede helft is het dus blijkbaar mogelijk om te debuteren als schrijver. Voor mij is 2023 goed begonnen.

Hans Bousie

Boekblad

Naar
boven