Cortenraads Busjes

Hans Bousie
18 jun 2013

Het dondert niet waar je je geld aan verdient, als je maar geld verdient. Aldus het motto van het nieuwe distributiecentrum CB.

CB stond vroeger voor Centraal Boekhuis, maar sinds CB niet alleen meer boeken vervoert maar ook onderbroeken en luiers (sorry, fashion en health care), is besloten de naam Centraal Boekhuis te vervangen door CB. Ik zei laatst nog in een gesprek met een CB-er “Centraal Boekhuis”en werd onmiddellijk op mijn vingers getikt, CB moet ik zeggen. Ik help me zelf maar met de gedachte dat CB staat voor de busjes van Cortenraad, kortweg Cortenraads Busjes. Op enig moment, zo is natuurlijk de bedoeling, weet niemand meer waar CB voor staat. Zoals ook de gemiddelde consument niet meer zal weten dat BOL staat voor Bertelsmann OnLine.

CB (let op, niet “het”CB, maar CB) is, via een ingewikkelde constructie, eigendom van de gezamenlijke uitgevers en boekverkopers in Nederland. Dat betekent dat winst van CB (nu al voor het derde jaar op rij) naar de aandeelhouders vloeit. De winst over 2012, ruim 7 Miljoen Euro gaat dus 50/50 naar uitgevers en boekverkopers.

Bij CB zelf is nog niet helemaal doorgedrongen dat er tegenwoordig niet meer sprake is van een boekenbedrijf maar van een logistiek bedrijf. In het voorwoord wordt immers afgetrapt met de constatering dat de boekenmarkt in de afgelopen jaren, respectievelijk 3,5%, 4,4% en 7,6% in omzet is gedaald. Hoe droevig ook voor de aandeelhouders, voor CB is dit niet echt van belang. Van belang is dat CB in 2011 nog een winst behaalde van 4,8 Miljoen en in 2012 van 7,1 Miljoen. Met andere woorden, wat er ook gebeurt in het boekenvak, het gaat goed met het CB. En dus gaat het goed met de aandeelhouders.

De ontwikkeling die CB doormaakt is vergelijkbaar met die van Nokia. Nokia begon eind negentiende eeuw als een molen voor houtpulp, ging vervolgens rubber producten verkopen en maakte via de ontwikkeling van een digitale telefooncentrale uiteindelijk de stap naar mobiele telefoons. Dat het niet zo goed gaat met Nokia overigens weten we allemaal, het zou mij niet verbazen als Nokia weer massaal in houtpulp stapt. Als er een grondstof is waar het boekenvak haar voordeel mee kan doen immers is het houtpulp. Maar ik dwaal af.

De vraag die nu de gemoederen binnen NUV en KBb moet beroeren is de volgende. Nemen wij de gok dat het goed blijft gaan met CB en rekenen we op een solide jaarlijkse winst? Of verpatsen we in een keer ons aandeel en schuiven we per brancheorganisatie een mooi bedrag de tent in. Even op zijn Jan Boerenfluitjes. Omzet is bijna 90 miljoen, waarde van terreinen en gebouwen is bijna 50 miljoen. Dus een koper zou zo maar eens 140 miljoen kunnen over hebben voor CB. Reken u rijk, 70 miljoen voor het NUV en 70 miljoen voor KBb. Als ik de branchevereningen was zou ik het wel weten. Verkopen dat aandeel. Immers een enorm bedrag als dit, kan worden belegd en zal voor een nagenoeg zeker rendement zorgen. Het kostje van de bedrijfsverenigingen is daarmee gekocht, ongeacht het wel en wee van CB. Dat is een. En vervolgens gaan de verenigingen na verkoop natuurlijk keihard onderhandelen met CB over de tarifering. Het onderhandelt natuurlijk een stuk makkelijker met een club waar je geen eigenaar van bent. Kortom, wie koopt Cortenraads Busjes?

Naar
boven