BookTok

Hans Bousie
09 nov 2021

Of ik onder een steen heb gelegen was de vraag toen ik een boekenvakker verbaasd meldde dat ik BookTok had ontdekt. Blijkbaar heb ik dit hele fenomeen gemist, sorry daarvoor, ik word ook een dagje ouder. Ik werd er door een collega op attent gemaakt en ik moest onmiddellijk denken aan Why i love this book. Bedacht in het stenen tijdperk van het internet en dus met lang niet zoveel mogelijkheden en features als BookTok biedt.

Het mooie aan Why I love this book vind ik dat er de pure passie uit spreekt van fervente lezers. Voor wie van zoeken houdt, ik vertel zelf ook een minuut lang over mijn favoriete boek en ik vond het leuk om te doen en ook leuk om van anderen te zien waarom ze van lezen houden. Ben ook benieuwd of er mensen zijn die het boek dat ik daar beschrijf ook zo mooi vinden.

Het mooie van BookTok is dat je er een hele community bij krijgt en per (deel) onderwerp kunt selecteren. Dus je kunt besluiten alleen maar filmpjes te zien van gekleurde auteurs, of van LHBTI-auteurs, of wat je maar kunt bedenken. Is een bepaalde categorie nog niet vertegenwoordigd, dan kun je die morgen zelf starten.

Onder invloed van mijn kinderen had ik al eens een beetje rondgeneusd op TikTok en ik moet zeggen dat vond ik niet alleen maar een onverdeeld genoegen. Ik was enigszins verbaasd over de hoeveelheid filmpjes van jonge meiden die met hun borsten wapperen. Er is blijkbaar ook een community waarbij je met je cupmaat tegen elkaar kunt opboksen. Er zitten natuurlijk de onvermijdelijke kattenfilmpjes op die ik snel weg klik en soms zitten er gewoon erg grappige filmpjes tussen die je dan (bijvoorbeeld via WhatsApp) kunt doorzenden.

Maar een issue rond TikTok is natuurlijk dat het gerund wordt vanuit China, zodat ik net niet zeker weet of ik niet iets van staatswege krijg voorgeschoteld of dat ik door de Chinese overheid word gemonitord. Nu ben ik geen Oeigoer, maar toch. Niet voor niets wordt TikTok op dit moment voor de rechter gedaagd omdat ze te ver gaan met de manier waarop ze gebruik maken van data van hun overwegend jonge gebruikers.

Maar als je al die bezwaren even wegdenkt, vind ik alles wat je maar kunt bedenken om mensen aan het lezen te krijgen of te houden, bij voorbaat toegestaan. Ik vind het in mijn eigen omgeving tamelijk onverteerbaar dat kinderen tot aan de laatste klas van de basisschool veel lezen en er dan als bij toverslag mee ophouden. En als dit een, eigentijdse, manier is om ze weer aan het lezen te krijgen, mijn zegen hebben ze.

Dus voor alle ouders die op enig moment een mobiele telefoon voor hun kroost (moeten) kopen, installeer dan als eerste BookTok en maak ze daar wegwijs. Dan heb je kans dat ze zelfs op de middelbare school nog boeken blijven lezen.

Hans Bousie

Naar
boven