Bol.com verhoogt verkoopcommissie voor boeken

Hans Bousie
18 feb 2020

Bol.com verhoogt verkoopcommissie voor boeken aldus een kop in Boekblad van 18 februari. Ik dacht meteen, zijn ze gek geworden? Beste manier om partners weg te jagen is hun marge verkleinen en dat in afwachting van de komst van Amazon? Maar al lezend zag ik dat Bol.com juist haar verkoopcommissies over de hele linie verlaagt, met uitzondering van die voor boeken.

De strategie is duidelijk. Bij Bol.com is men beducht voor de kracht van Amazon. Amazon hanteert immers de tactiek van de verschroeide aarde. Zij strijkt neer in een land als een zwerm hongerige sprinkhanen en vreet al het groen weg. Het verschil met sprinkhanen is dat die weer vertrekken als de kaalslag definitief is geworden en dat Amazon gewoon lekker blijft zitten en al het eten naar binnen Hollebollegijst.

De strategie van Amazon is daarmee identiek aan die van Bol.com. Is Bol.com niet bij afstand de grootste webwinkel van Nederland? Is dat niet het bedrijfsonderdeel van Ahold dat zo succesvol is dat haar cijfers werden verstopt in de holdingcijfers, naar verluidt omdat het management van Ahold bang zou zijn om te laten zien hoe succesvol Bol nu eigenlijk is, om daarmee dan weer te voorkomen dat Amazon naar Nederland zou komen. Allemaal een tikje vergezocht, maar het verhaal gaat nu eenmaal.

Bol.com heeft het retail landschap in Nederland ingrijpend veranderd. Fysieke winkels in zo ongeveer alle branches hebben het moeilijk en online verkoopcijfers groeien jaar na jaar met dubbele cijfers. Het bedrijfsmodel van Bol.com is daarmee een kopie van het model van Amazon, inclusief een immer uitdijend aanbod en verkoop via een platform met partners. Maar Amazon is veel groter en veel kapitaalkrachtiger en dus is er de vrees dat Bol.com wordt weggedrukt door Amazon.

En dus vergroot Bolc.om over nagenoeg de hele linie de marge voor haar partners in een poging een overstap naar Amazon minder voor de hand liggend te laten zijn. Ik vraag me af hoe slim dat is. In elk land waar Amazon neerstrijkt neemt ze de markt over door met prijzen te stunten, net zolang tot de rest is omgevallen en dan heeft ze het rijk alleen. Bol.com geeft hier alvast een klap voor ze geslagen wordt. En lijkt hier toch een beetje op het kleine jongetje dat de grootste bully van het schoolplein te grazen neemt. De reactie laat zich raden.

Maar het verhogen van de commissie voor boeken is de enige uitzondering op de regel denkbaar. En waarom is dat? Omdat we een wet op de vaste boekenprijs hebben die ervoor zorgt dat met boeken niet gestunt kan worden en dus gaat op de prijs van boeken niet geconcurreerd worden en dus kan Bol.com ongestraft haar commissie op die artikelen verhogen.

Uit alles blijkt dat Bol.com al helemaal bezig is met de komst van Amazon, uit deze acties ademt de geur van adrenaline. Bol heeft de handschoen alvast maar opgepakt en is klaar voor het gevecht. Ik sluit overigens niet uit dat Bol.com dit spelletje best een tijdje kan volhouden, immers Bol.com heeft een hele sterke positie in Nederland. En is daar niet het roemruchte voorbeeld van TMF en MTV? TMF was hier een voorloper van YouTube en toen MTV landde dacht iedereen dat zij het marktaandeel van TMF wel af zou pakken, maar niets daarvan. TMF bleef sterk en uiteindelijk resteerde niets anders voor MTV dan overname. Als mijn water mij niet bedriegt, dan zal Amazon over een aantal jaren (als ze met haar neus tegen de muur is gelopen) Bol.com voor een astronomisch bedrag losweken uit de Ahold familie. Heb ik gelijk dan gaat de koers van Ahold de komende jaren omhoog, heb ik ongelijk dan omlaag. Ondertussen zullen boekverkopers ongetwijfeld onderzoeken of ze niet beter kunnen partneren met Amazon dan met Bol.

Hans Bousie

Naar
boven