Amazon is here to kill you

bureau Brandeis
07 dec 2012

Amazon introduceert een all you can eat model voor kids op hun Kindle, de Kindle Free Time Unlimited. Beschikbaar komen boeken, educatieve apps, games, films en tv-shows en dat voor 5 dollar per kind per maand of 10 dollar per maand voor het hele gezin. Amazon stelt dat Kindle FreeTime Unlimited, dat de komende weken als software-update wordt verspreid, kinderen een veilige omgeving biedt, zonder advertenties, zonder sociale media en zonder de mogelijkheid tot in-app aankopen – zodat kinderen hun ouders niet met onverwachte kosten kunnen opzadelen. Met de Unlimited-variant van Kindle FreeTime krijgen gebruikers toegang tot duizenden titels, gesorteerd naar leeftijd en geslacht. De bedoeling is dat ouders met een gerust hart de Kindle aan hun kinderen kunnen geven, aldus Amazon.

De psychologie achter deze move vind ik briljant. Allereerst maak je de ouders ontzettend blij met het all you can eat model. Immers lopen de kosten voor kinderen al niet schrikbarend op met kinderopvang, kleding en sport? Moet je dan echt ook nog geld uitgeven aan kinderboeken? En als je naar het alternatief “de bibliotheek” grijpt, maken die het niet eindeloos ingewikkeld?  Waar zijn de pasjes pap? Sorry pap, vergeten terug te brengen. Pap, ik ga echt niet naar de bibliotheek hoor, het regent. Pap, ik had echt maar drie boeken geleend. Elke ouder kan hier waarschijnlijk nog acht voorbeelden bij verzinnen.  Dat je kinderen blij kunt maken met een “all you can eat”model van wat dan ook is ook een open deur. Maar het echt briljante vind ik dat je kinderen met dit model voor het leven aan je vast klinkt. Ze leren de Kindle te gebruiken en de kids leren zich uitsluitend te bewegen in de door Amazon gecontroleerde omgeving, dus klanten voor het leven.

Voor alle andere partijen in het boekenvak is dit gruwelijk nieuws natuurlijk. Uitgevers moeten er natuurlijk voor zorgen dat ze tot het pakket van Amazon behoren. Zitten ze er niet bij, dan liggen ze er uit. En niet zo’n klein beetje ook. Ik kan mij eigenlijk niet goed voorstellen dat er voor kinderboekenuitgevers die niet in het pakket passen naast Amazon nog overlevingskansen zijn. Nog dodelijker is het nieuws voor kinderboekwinkels. Allereerst geldt voor het totale aanbod dat binnen de Kindle Free Time te krijgen is dat men er niet meer voor naar de winkel zal rennen. Maar daarnaast geldt dat ik de kans reëel acht dat ouders zich en masse op dit speeltje zullen storten. Kortom, zodra deze move wordt uitgerold zullen in de periferie uitgevers en boekverkopers een snelle dood sterven.

Er is nog een lichtpuntje. Amazon gaat dit model natuurlijk niet als eerste in Nederland uitrollen. En dus is er voor hen die snel kunnen schakelen nog hoop. Nu het idee kopiëren en uitbrengen. Er is geen tijd te verliezen. Iedere speler op de markt met zijn eigen device moet nu schakelen. Het alternatief is wachten op de begrafenisondernemer.

Gerelateerde artikelen
Naar
boven